Homokraker 'YMCA' knalt door het stadion

YMCA van The Village People is dé homokraker bij uitstek. Beeld anp
YMCA van The Village People is dé homokraker bij uitstek.Beeld anp

Eind 2008 schreef ik een stukje over een sportjournalist die er nauwelijks voor uit durfde te komen dat hij niet op meisjes, maar op jongens viel. De verslaggever van het ANP overwoog in die periode te stoppen met zijn baan, het werk in de sportwereld vond hij te bedreigend. De man kon zichzelf niet zijn, dacht hij. Heel lang hield hij zijn geaardheid verborgen, tot hij op zeker dag (nacht eigenlijk) in een emotionele brief de deuren van de kast waarin hij zichzelf had verstopt openzwaaide. In die brief zat ook een aankondiging: hij zou stoppen met de sportjournalistiek.

Antal Crielaard

Nu zit hij naast me op de tribune in de Adler Arena, waar de Nederlandse schaatsers op gouden medailles jagen. In ongekend hoog tempo stuurt hij namens het Algemeen Nederlands Persbureau berichten de wereld in ¿ de sportwereld heeft hij uiteindelijk niet verlaten. Nou ja, deels. Thijs Smeenk werkt inmiddels op de binnenlandredactie van het ANP, maar vanwege zijn expertise wordt hij tijdens grote sportevenementen nog ingezet. Zijn persoonlijk leven heeft hij inmiddels op orde. Sterker: als lid van COC afdeling Amsterdam zet hij zich volop in om ook jongeren voor te lichten in de strijd om gelijke kansen en rechten voor iedereen.

In Sotsji ligt een en ander nog al gevoelig ¿ daar zijn ze toch net even wat minder ver dan in Nederland. Tenminste: dat dachten we. Door slim luisteren van collega Smeenk weten we inmiddels dat het anders is: de Winterspelen zijn een homo-evenement bij uitstek. Al tijdens de openingsceremonie werd dat duidelijk. Daar trad het lesbische duo T.a.T.u. op, later liep de Russische delegatie binnen op de klanken van hetzelfde ensemble, nu gemixed met het geluid van Queens 'We will rock you', dat gezien kon worden als statement.

Op de eerste dag van het schaatstoernooi viel alles helemaal op zijn plek. Nog voordat Kramer één meter had geschaatst schalde de homoklassieker 'YMCA' van The Village People door het stadion. Toen wist Smeenk het zeker: het onderwerp staat op de agenda. En misschien wel meer dan dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden