Homohuwelijk officieel goedgekeurd in Brazilië

Gay Pride in Rio, november vorig jaar. Beeld epa
Gay Pride in Rio, november vorig jaar.Beeld epa

De Nationale Raad voor Justitie in Brazilië heeft dinsdag het homohuwelijk de facto goedgekeurd. De goedkeuring komt twee maanden voor het bezoek van paus Franciscus aan het Latijns-Amerikaanse land. Er waren 14 stemmen voor en één stem tegen.

redactie

De beslissing bekrachtigt een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2011, dat stelt dat 'de uitdrukking van de seksualiteit en homoseksuele gevoelens niet de basis kunnen vormen voor een discriminerende behandeling, die geen enkele steun vindt in de tekst van de federale grondwet van 1998'. Door deze goedkeuring kunnen ambtenaren van de burgerlijke stand een huwelijksacte tussen personen van het zelfde geslacht niet langer weigeren.

Binnen twee maanden komt de paus op bezoek in Brazilië, naar aanleiding van de Wereldjongerendagen, die plaatsvinden van 23 tot 28 juli. Het Zuid-Amerikaanse land telt de meeste katholieken ter wereld (123 miljoen). De rooms-katholieke kerk is fel tegen het homohuwelijk gekant.

In Latijns-Amerika zijn er twee andere landen waar mensen van het zelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen treden: Argentinië (2010) en Mexico (2009). Het parlement in Uruguay keurde begin april een wet goed die mensen van hetzelfde geslacht toelaat om te trouwen. De president van Uruguay moet de wet een van de komende weken officieel bekrachtigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden