Homohuwelijk is er definitief door in de Verenigde Staten

Voorstanders van het homohuwelijk demonstreren voor het Federaal Hooggerechtshof in Washington.Beeld EPA

Het homohuwelijk moet in alle vijftig staten toegestaan worden, heeft het  Federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft vandaag bepaald. "Een grote stap richting gelijkwaardigheid", reageerde president Obama.

Vijf van de negen rechters van het Hooggerechtshof oordeelden dat staten het homohuwelijk niet mogen verbieden, omdat de Amerikaanse grondwet iedereen een eerlijk proces en gelijke bescherming belooft.

Rechter Anthony Kennedy liet namens het hof weten dat homo's die willen trouwen "niet veroordeeld willen worden tot een leven in eenzaamheid, buitengesloten van een van de oudste instituties die de beschaving kent. Ze vroegen om gelijkwaardigheid voor de wet. De grondwet verschaft hen dat recht."

Maar volgens rechter Antonin Scalia, die tegenstemde, is het vonnis een 'bedreiging voor de Amerikaanse democratie'.

Belangrijke uitbreiding
De uitspraak is de belangrijkste uitbreiding van het huwelijksrecht in de Verenigde Staten sinds in 1967 het verbod op interraciale huwelijken werd opgeheven. Pas in 2003 werden wetten die homoseks verboden verworpen. Een jaar later was Massachusetts de eerste staat die het homohuwelijk legaliseerde. Het homohuwelijk werd sindsdien steeds meer geaccepteerd onder de bevolking, bleek uit opiniepeilingen.

Acceptatie
Het homohuwelijk werd al erkend door de staten Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Washington, Maryland, Maine, Californië, Delaware, Rhode Island, Minnesota, New Jersey, Hawaï, Illinois, New Mexico, Oregon, Pennsylvania en het District of Columbia.

Daarnaast kennen diverse staten geregistreerde partnerschappen of andere wettelijke bescherming voor koppels van twee mensen van hetzelfde geslacht.

Dertig staten hebben grondwettelijke beperkingen die het huwelijk definiëren als een verbintenis tussen een man en een vrouw; dezelfde beperking is opgenomen in wetten van zes andere staten. The Guardian bracht per staat in beeld welke rechten homoseksuelen hebben in de Verenigde Staten.

Actie
Al in de jaren zeventig werd er door de eerste burgerrechtenbewegingen actie gevoerd voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Lokaal werden er al sinds 1975 huwelijken gesloten, maar meestal later weer ontbonden omdat ze in strijd waren met de grondwet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden