Homodebat splijt anglicanen

Afrikaanse bisschoppen roeren zich, kerkscheuring niet uitgesloten

Opnieuw is de anglicaanse kerk openlijk verdeeld over de positie van homo's. Onenigheid over zaken als de positie van homoseksuele priesters en het inzegenen van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen verdeelt het kerkgenootschap nu zo hevig, dat zelfs een breuk niet uit te sluiten is.

Justin Welby, als aartsbisschop van Canterbury de eerste man van de wereldwijde anglicaanse kerk, spreekt tot en met vrijdag over de kwestie met de 37 collega-bisschoppen die de kerk over de hele wereld leiden. Sinds maandag zijn ze bijeen in de middeleeuwse kathedraal van het Britse Canterbury.

De Anglicaanse kerk is weliswaar verdeeld in nationale kerken, maar rekent zich wereldwijd toch tot één grote kerkelijke familie. Die eenheid wordt nu zwaar op de proef gesteld. De aartsbisschoppen van de kerken in Oeganda, Kenya, Nigeria, Zuid-Soedan, Rwanda en Congo hebben gedreigd weg te lopen uit de kerkvergadering. Volgens de geestelijken uit deze Afrikaanse landen, waar homo's ook buiten de kerk weinig tot geen rechten hebben, moet 'de goddelijke orde worden hersteld'. Als tegenwicht tegen de kerkelijke homohaat, publiceerde een groep van meer dan honderd geestelijken en leken een open brief. Hierin veroordelen ze juist de discriminatie van homoseksuelen en stellen ze dat de kerk 'profetisch moet spreken en als Christus moet zijn in de liefde'.

De positie van homoseksuelen verdeelt de anglicaanse kerk al meer dan twintig jaar (net als euthanasie en de rol van vrouwen). De gelovigen in met name Europa en de Verenigde Staten zijn steeds welwillender over rechten voor homo's. Dat steekt de conservatieve kerkelijke leiders uit Afrika. Dat zij zich juist nu roeren, komt doordat hun kerken groeien terwijl die in Europa en Amerika krimpen. Ze vinden het een gruwel dat homogelovigen in brede delen van de anglicaanse kerk meer en meer worden beschouwd als 'gewone' mensen. Zo stemden de anglicanen in de Verenigde Staten vorig jaar in met het homohuwelijk. Vermoedelijk gebeurt datzelfde binnenkort in Canada.

Aartsbisschop Justin Welby, nog altijd een tegenstander van het homohuwelijk, hoopt dat de kerk niet uiteen zal vallen. Hij wil 'wegen vinden om het op een goede manier oneens te zijn', zo zei hij eerder deze week tegen de Britse omroep BBC. Anders dan bijvoorbeeld de paus, die de leider is van de rooms-katholieken, is de Anglicaanse voorman niet bij machte om een compromis te forceren. Toch is Welby hoopvol. Ook al loopt het deze week verkeerd, dan nog is de kerk niet in gevaar, meent hij. "De kerk is een soort gezin. Zelfs als we verschillende wegen zullen gaan, blijven we familie van elkaar."

Kerk met wereldwijd 185 miljoen gelovigen

De anglicaanse kerk vindt zijn oorsprong in Engeland, waar zij nog steeds de staatskerk is, officieel geleid door de Britse koningin Elizabeth II. De anglicaanse traditie ontstond in 1534, toen de Engelse koning Henry VIII brak met de rooms-katholieke kerk om te kunnen scheiden van zijn vrouw.

Wereldwijd zijn er 38 nationale kerken ontstaan met in totaal zo'n 185 miljoen gelovigen. De kerken zijn min of meer autonoom, wel zien ze de aartsbisschop van Canterbury als hun spirituele leidsman.

Ook in Nederland is er in de meeste grote steden wel een anglicaanse kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden