Homo zijn mag bij behoudende kerk, maar homo doen niet
religie | Homo's in bepaalde protestantse kerken wordt een celibatair leven aangeraden. En ze mogen sommige functies niet vervullen.
Homo's worden in veel behoudende protestantse kerken nog steeds niet gelijk behandeld als hetero's. Dat schrijft het christelijke opinieblad De Nieuwe Koers in de editie die morgen verschijnt op basis van eigen onderzoek.
Het blad hield in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede een enquête onder bijna negenhonderd predikanten, voorgangers en kerkenraden van vijf (behoudende) protestantse kerkgenootschappen, waaronder de gereformeerd-vrijgemaakte kerken en de Nederlands- en christelijk-gereformeerde kerken. Ook predikanten van de gereformeerde bond, de orthodoxe vleugel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), deden mee. Vertegenwoordigers van zo'n 350 plaatselijke kerken reageerden. Bijna twintig procent van de orthodox-gereformeerde predikanten zegt geen homo's te kennen. Dat zou er op kunnen wijzen dat er in orthodoxe kring nog veel homo's niet uit de kast zijn gekomen.
Ook al wordt het onderwerp homoseksualiteit in de kerken bepaald niet doodgezwegen, zo blijkt uit de respons. Integendeel: in 90 procent van de kerken is het onderwerp in het voorbije jaar aan de orde geweest. Maar tegelijkertijd gelden er in de meeste van de kerken allerlei beperkingen voor homoseksuele mannen en vrouwen. Zo wordt een relatie in de meeste gevallen afgekeurd, omdat de Bijbel volgens de interpretatie van deze protestantse kerken homoseksuele relaties verbiedt. Homo's krijgen het 'advies' celibatair te leven.
De kerkelijke ambten van ouderling, diaken of predikant kunnen homoseksuele mannen en vrouwen die wél een relatie aangaan in de meeste gevallen wel vergeten. Bij verschillende kerkelijke gemeenten zijn deze kerkelijke functies ook voor celibatair levende homo's taboe.
Een ander gevoelige kwestie is het avondmaal. Bij tweederde van de kerkelijke gemeenten zijn homo's zodra ze een partner hebben niet welkom om mee te doen met het avondmaal, de maaltijd waarmee christenen hun religieuze verbondenheid op symbolische wijze met elkaar delen.
De verschillen tussen de verschillende behoudende stromingen zijn overigens groot. In de Nederlands-gereformeerde kerken is een homo aan het avondmaal bijna nergens een probleem, terwijl een homostel aan tafel binnen de gereformeerde bond op grote bezwaren kan stuiten.
De PKN, waartoe de gereformeerde bond behoort, is doorgaans voor kerkelijke begrippen juist tolerant ten opzichte van homoseksualiteit. Zo kunnen homo's hun huwelijk laten zegenen en kent de protestantse kerk in Amsterdam sinds enige tijd een zogeheten LHBT-predikant.
undefined