Homo voelt zich thuis in sportteam

LHBT Het gaat best goed met de acceptatie van sporters met een andere seksuele geaardheid. Maar er blijft altijd werk te doen.

VAN ONZE REDACTIE SPORT

Van een jaarlijkse 'uit-de-kast-kom-dag' tot een speciale diversiteitsverklaring ondertekend door nationale voetbalbonden. Aan campagnes voor acceptatie van homoseksualiteit in de sport geen gebrek. Maar wie alle cijfers van de afgelopen jaren op een hoopje veegt, ziet dat het helemaal zo slecht niet gaat met de acceptatie van lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de sport.

Op verzoek van het ministerie van vws bundelde het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoekgegevens van de afgelopen jaren naar LHBT'ers in relatie tot sport. Uit die gegevens, vandaag gepubliceerd, blijkt dat het op een aantal vlakken best goed gaat.

De homoseksuele mannen en lesbische vrouwen die op het sportveld uit de kast zijn gekomen, voelen zich over het algemeen geaccepteerd. Een van de oorzaken zou volgens SCP-onderzoeker Ine Pulles kunnen zijn dat zij al veel zelfvertrouwen hebben, mogelijk omdat ze al open durven zijn over hun geaardheid.

Dat ligt in lijn met de cijfers over de Nederlandse bevolking: medesporters vinden het meestal geen enkel probleem om een teamgenoot te hebben die niet hetero is. Een onderzoek uit 2010 laat zien dat 85 procent van de mensen zich er niet druk om maakt; in 2013 is dat 86 procent.

Er wordt meestal ook geen groot punt gemaakt van samen douchen met een homoseksuele of lesbische sporter. In hetzelfde onderzoek zegt 70 procent in 2010 en 73 procent in 2013 dat niet erg te vinden.

Toch blijft er nog werk te verzetten, want er is nog steeds een groep die niets kwijt wil over zijn of haar seksuele voorkeur. Ongeveer de helft van de homoseksuele, biseksuele en lesbische mensen die sporten (over transgenders is weinig bekend) in de leeftijd 16-25 jaar komt op het sportveld niet uit voor zijn geaardheid, terwijl zij daarover wel open zijn tegen familie, vrienden of klasgenoten.

Uit een onderzoek uit 2011 onder homo- en biseksuele mannen en vrouwen blijkt dat een kwart negatieve reacties verwacht als ze uit de (sport)kast komen. Vooral biseksuele mannen zijn daar bang voor. Iets meer dan 10 procent van de respondenten zegt zijn geaardheid op het sportveld meer verborgen te houden dan elders.

Ook kiezen homoseksuele jongens meestal niet voor de traditionele machosporten als voetbal omdat ze verwachten daar niet te worden geaccepteerd. Lesbische en biseksuele vrouwen laten het minder meespelen in de keuze voor sport. En 'homo' als scheldwoord, al dan niet grappig bedoeld, is nog niet uitgebannen in de mannelijke teamsporten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden