Homo's weigeren in je restaurant, in Arizona is er draagvlak voor

Een pro-homoprotest bij het parlementsgebouw van Arizona, afgelopen vrijdag in de stad Phoenix. Beeld ap

Nederland heeft de weigerambtenaar, Arizona krijgt misschien de weigerondernemer. Als het aan het parlement van de staat ligt, mogen 'gewetensbezwaarde' ondernemers homoseksuelen buiten de deur houden.

Discriminatie moet bestreden worden, vinden de Republikeinse parlementariërs. Maar politieke correctheid moet niet doorslaan en gelovige ondernemers mogen niet in gewetensnood komen. Nu gebeurt dat volgens hen nog wel.

Een bloemist die een boeket verkoopt aan een homoseksueel koppel, zou impliciet zijn goedkeuring voor hun relatie uitspreken. Sommige christelijke bloemisten hebben moeite met zulke 'medeplichtigheid', stellen de Republikeinen. Zij moeten een homo ongestraft 'nee' kunnen verkopen. Hetzelfde zou gelden voor vrijwel alle andere soorten ondernemers - van bakkers tot eigenaren van benzinestations. Ook kerken vallen onder de regeling.

Geen sanctie meer op gewetensbezwaren
Volgens de Republikeinen bewijzen rechtszaken in andere staten dat de wet hard nodig is. Zo werd in 2006 een fotograaf uit New Mexico veroordeeld omdat hij weigerde om een feest van een homokoppel te fotograferen. Ook in andere staten zijn 'gewetensbezwaarden' veroordeeld voor discriminatie.

De partij, die in Arizona sterk in de meerderheid is, keurde het voorstel afgelopen donderdag goed in het staatsparlement. Of het echt een wet wordt, hangt af van de Republikeinse gouverneur Jan Brewer. Zij kan een veto uitspreken. Gezien de felle kritiek op het voorstel is er een kans dat ze dat ook gaat doen.

De kritiek komt deels uit onverdachte hoek, zoals de Democratische partij. Die vindt dat conservatieve christenen de gewetensbezwaren en 'diepe religieuze overtuigingen' gebruiken als excuus voor homofobie en discriminatie.

Zakenleven maakt zich 'ernstige zorgen'
Brewer zal zich echter meer aantrekken van de kritiek van werkgevers. De directeur van belangenorganisatie Chamber of Commerce and Industry liet Brewer maandag weten dat hij zich 'ernstige zorgen' maakt over 'het effect dat de wet zal hebben op de economie van Arizona'. De organisatie 'wil dat de staat een toegankelijke en aantrekkelijke plaats is voor bezoekers en toptalent'. Weigerondernemers dragen volgens hen niet bij aan dat imago.

Voorzitter Barry Broome van ondernemersvereniging Greater Phoenix Economic Council waarschuwde de gouverneur vorige week dat vier bedrijven hun plannen om fabrieken in Arizona te openen tijdelijk in de ijskast hebben gezet. Ze willen afwachten of de wet er komt. Goedkeuring zou volgens Broome kunnen leiden tot teloorgang van 'duizenden banen'. Ook de twee Republikeinse senatoren in Washington zijn tegen de wet.

Gouverneur is conservatief, maar ook pro-bedrijfsleven
De komende dagen zal blijken of de gouverneur gevoelig is voor de waarschuwingen. Haar keuze laat zich moeilijk voorspellen. Brewer is conservatief protestants en vaart op thema's als abortus een conservatieve koers. Tegelijk heeft ze nauwe banden met het bedrijfsleven. De afgelopen jaren deelde ze regelmatig belastingverlagingen uit en snoeide ze in regulering.

Ook belangrijk: de staat organiseert volgend jaar de Super Bowl, het belangrijkste sportevenement van het land. Goedkeuring van een omstreden wet kan leiden tot negatieve media-aandacht en een maandenlange discussie. Daar zit Arizona nu niet op te wachten.

Gouverneur van Arizona Jan Brewer Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden