Homo’s voelen zich onveilig door brief Protestantse Kerk

De PKN maakt van homoseksualiteit ten onrechte een probleem, vinden christelijke homo-organisaties. „Het wordt hoog tijd dat homo’s zelf eens aan het woord komen.”

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is voor homo’s en lesbiennes geen veilige plaats om te spreken over seksualiteit. Dat schrijven vertegenwoordigers van christelijke homo-organisaties vandaag in Trouw. Zij reageren daarmee op een brief over homoseksualiteit die het landelijk bestuur (moderamen) van de PKN heeft opgesteld en die morgen in een besloten vergadering van de protestantse synode wordt besproken.

De brief is het antwoord op een langlopende bezwaarprocedure van een ouderling uit Woudenberg. Die vindt het onjuist dat het in de PKN mogelijk is om homohuwelijken in te zegenen (iedere gemeente mag zelf bepalen of ze dat doet of niet), terwijl dat in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk – die in 2004 opging in de PKN – niet mocht.

Vorig voorjaar werd het bezwaar van de ouderling op formele gronden afgewezen, maar de bezwaarcommissie adviseerde het PKN-bestuur wel om een brief op te stellen waarin ze aan plaatselijke gemeenten uitlegt hoe zij gesprekken over homoseksualiteit kunnen voeren.

Met die brief zijn de christelijke homo-organisaties ongelukkig. „Wij betreuren het dat een brief die uitnodigt tot gesprek, homoseksualiteit uiteindelijk alleen maar problematiseert”, schrijven zij. En: „Het wordt hoog tijd dat mensen, homo én hetero, in hun veelkleurigheid, in dit soort brieven zelf eens aan het woord komen.”

De brief van het PKN-bestuur gaat eerst in op seksualiteit in het algemeen en daarna op homoseksualiteit in het bijzonder.

Over seksualiteit wordt in de huidige cultuur open gesproken, stelt het kerkbestuur vast. Ze ziet ook een keerzijde: „De slinger is doorgeslagen naar een opzichtige vertoning in het publieke domein. (...) Schaamte is echter een wezenlijk element: alles van waarde dient beschermd te worden.”

Over homoseksualiteit, stelt de brief, bestaan in de kerk verschillende meningen, ondanks het toegestane homohuwelijk. In het beste geval zijn homo- en heteroseksualiteit gelijkwaardig: „Het is een oriëntatie waarmee je bent geboren.”

De brief lijkt vervolgens te suggereren dat homoseksualiteit voor risico’s zorgt: „Toch kan niet aan elke natuurlijke aandrang worden toegegeven. Wanneer anderen daarmee schade wordt berokkend, moet die aandrang worden onderdrukt.”

Die passage valt slecht bij de christelijke homo-organisaties. „Er wordt angstig gesproken over een cultuur die haar schaamte zou hebben verloren en (homo)seksualiteit lijkt alleen te worden gedefinieerd door de coïtus. Dat is een enorme beperking van wat seksualiteit en intimiteit tussen mensen kan betekenen.”

De homo-organisaties vinden de PKN-brief ongeschikt als uitgangspunt om in gemeenten homoseksualiteit te bespreken. „Bijbelteksten over seksualiteit worden contextloos aangehaald. Deze brief tilt de synodeleden en de gemeentes niet uit boven een welles-nietesdiscussie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden