Homo's samen op vakantie, maar niet gearmd door de douane

Gezellig met allemaal homo's in een bungalowpark. Of overnachten in een homo-vriendelijk hotel. Gebruinde jongens doen samen met één cocktail. Op een andere foto kijken drie bodybuilders uit over een helblauwe baai. Typische vakantiegidsfoto's zijn het, met veel stretchers, zwembaden en immer zonneschijn. Alleen ontbreekt in deze gids wat in andere vaak overheerst: de vrouw in badkleding. En in plaats van informatie over excursies en winkelcentra komt de lezer hier aan de weet of de accommodatie gay-only is en of er sprake is van 'cruising-activiteiten'.

Beach Boy Holidays adverteert in De Gay Krant. De gids van deze homo-reisorganisatie is telefonisch te bestellen en wordt dan in een envelop van reisbureau Ticketlijn opgestuurd. Beach Boy Holidays is onderdeel van Ticketiijn, maar die neutrale enveloppe dient vooral ter geheimhouding. "Als we iemand op zijn werk bellen om te zeggen dat de tickets klaarliggen, zeggen we ook altijd 'met Ticketlijn'. Ik geloof dat dat steeds minder nodig is, maar we blijven het doen. Je weet nooit", zegt medewerkster Wil. Stiekem doen, daar weten de meeste homo's alles van. Mannelijke geliefden die op reis gaan, lopen vaak rond in driedelig grijs om de indruk te wekken dat ze samen een zakencongres bezoeken. Veel homoseksuelen vrezen het moment waarop de hotelreceptionist vraagt wat voor bed er gewenst is; niet iedereen durft koelbloedig om een 'grand lit' of 'double bed' te vragen.

Onhandige toestanden geeft dat soms, waarvan niet elke homo de humor kan inzien. Een hotel of vakantie-oord dat zich op homo's instelt, is daarom voor sommigen een verademing.

GAY KRANT Beach Boy Holidays is vijf jaar geleden begonnen, in samenwerking met De Gay Krant. De toenmalige directeur van Ticketlijn, zelf homo, was op het idee gekomen. Hij zocht nieuwe doelgroepen. Speciale reizen voor 'alleengaanden' had hij al geprobeerd, maar daar kwamen hoofdzakelijk oudere vrouwen op af, die het juist niet leuk vonden om alleen met leeftijdgenoten op reis te zijn. De homo-reizen sloegen wel aan. Eerst boden de gidsen vooral een selectie van homo-vriendelijke reisdoelen met geschikte uitgaansmogelijkheden, bijvoorbeeld op het Griekse eiland Mykonos en het Spaanse Ibiza.

Sinds een paar jaar beschikt het reisbureau ook over een eigen bungalowpark op Gran Canaria. All gay. Hoofdzakelijk dertigers zijn het, die bij Beach Boy Holidays boeken. "En het klinkt afgezaagd, maar het zijn meestal mensen met vrij veel geld, met een dubbel inkomen, zonder kinderen", zegt medewerker Arjen. Op de vraag of het ook allemaal van die bodybuilding-zonnebank-types zijn, zoals de gids suggereert, schudt Arjen het hoofd. "Neeee", zegt hij, "ach, zo'n gids is natuurlijk ook een beetje om te lachen." Niet het mannelijk schoon, maar het feit dat er geen echtparen en schreeuwende kinderen in de buurt zijn, maken de homo-vakanties volgens hem het meest aantrekkelijk.

LEREN PAK En, niets is gek bij Beach Boy Holidays. "ln het begin moesten we nog wel eens lachen als iemand belde met de vraag of hij zijn leren pak kon meenemen", vertelt Wil, "maar dat is nu zo gewoon." Ze krijgt ook vragen als: Mijn vriend is seropositief, kunnen we zijn medicijnen wel meenemen naar Amerika? "Dan zeg ik dat dat geen probleem is, maar dat ze natuurlijk niets moeten laten merken. En ook niet gearmd door de douane moeten gaan", zegt Wil. De meeste vragen gaan over uitgaansmogelijkheden. "En of ze kunnen vrijen op het strand. Op Gran Canaria kan dat bijvoorbeeld wel, in Turkije niet." Arjen herinnert zich een klant die vroeg of het in Sri Lanka mogelijk was om een jongen mee naar de hotelkamerte nemen. "Die heb ik gewaarschuwd. Ik wist uit een reportage dat dat daar gevaarlijk is. Zulk soort vragen kunnen ze hier dus allemaal stellen. Ik denk dat dat bij een ander reisbureau niet zo gemakkelijk gaat", zegt hij.

NOOIT VROUWEN "Wij krijgen hier trouwens ook moeders aan de lijn die een leuke vakantiereis zoeken voor hun zoon." Die moeders moeten wel bedenken dat privacy duur is. Een week vakantie in het Beach Boybungalowpark kost in het laagseizoen per persoon gemiddeld tweehonderd gulden duurder dan in een gemengd park. Achter in de gids van 1994 staat, tussen alle andere foto's, een klein fotootje van twee vrouwen. Ook zij moqen naar de 'Club Med' in Mexico die door een Amerikaanse homo-reisorganisatie is afgehuurd. Verder is Beach Boy Holidays, de naam zegt het duidelijk, louter gericht op mannen.

"ln het begin was dat niet zo, toen stond in ons logo ook een vrouw. Maar we kregen nooit aanvragen van vrouwen", zegt Wil. Arjen: "lk denk dat we dan wat meer aan actieve vakanties zouden moeten doen, daar houden veel vrouwen van." Wil gelooft dat bij lesbiennes de behoefte aan 'aparte' vakanties minder groot is. "Twee vrouwen samen op vakantie, dat is altijd al heel gewoon geweest", zegt ze. Beach Boy Holidays heeft trouwens wel allerlei informatiefolders uit Amerika over camperverhuur alleen voor vrouwen. Of lesblsche safari's en 'cattle drives'. "Als er meer vraag van vrouwen komt, dan kunnen we gemakkelijk iets organiseren, natuurlijk", zegt Arjen. "Maar zouden we dan onze naam moeten veranderen, denk je? In Duitsland bestaat 'Holigays', dat soort namen vind ik zo flauw." Beach Boy Holidays heeft een agent die hotels en andere vakantieoorden test op homo-vriendelijkheid. En steeds meer hotels uit de hele wereld melden zich bij het Amsterdamse reisbureau aan. Onlangs kwam er nog een op de Bahama's bij en vooral in Amerika groeit het aantal organisaties dat bungalowparken, campingsof cruiseschepen afhuurt voor een homo-gezelschap. Op de vraag of het nou leuk is, met allemaal gelijkgeaarden in één bungalowpark, antwoordt Arjen: "lk ben op Gran Canaria in het park geweest en daar zag je echt een groep ontstaan. We gingen met zijn allen naar het strand of samen barbecuen. Mijn vriend houdt er dus niet van, maar ja, zeg ik altijd, je mag ook van het park af, hoor! "

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden