Homo's mogen nu in alle staten trouwen

Hof: Huwelijk valt onder de vrijheid om je identiteit te uiten

BAS DEN HOND

Voor April en Ginger Aaron-Brush is het gedoe voorbij. Tot gisteren waren ze soms een gewoon echtpaar met een achtjarig dochtertje, in de staat Massachusetts bijvoorbeeld, waar ze twee jaar geleden speciaal heen gingen om te trouwen. Maar thuis in de staat Alabama, waar ze hun hele leven hebben gewoond, waren ze twee samenwonende vrouwen. Aan die situatie heeft het Hooggerechtshof van de VS gisteren een einde gemaakt. April: "Het is haast niet te bevatten. We zijn zo dankbaar."

De uitspraak valt met de deur in huis: "De Grondwet belooft vrijheid voor iedereen in zijn geldingssfeer, een vrijheid waaronder diverse rechten vallen, die personen in staat stellen om binnen de grenzen van de wet hun identiteit de definiëren en te uiten." Mensen van hetzelfde geslacht uitsluiten van het huwelijk, concludeert het hof, is daarmee in strijd.

Vijf van de negen rechters onderschreven de uitspraak, vier stemden tegen, onder wie de conservatieve voorzitter van het hof, John Roberts. "Juich deze beslissing gerust toe", zei hij in zijn toelichting op die tegenstem, tegen de voorstanders van het homohuwelijk. "Juich de mogelijkheid toe de verbintenis met je partner op een nieuwe manier te bevestigen. Juich de nieuwe voordelen toe die het je brengt. Maar juich niet de Grondwet toe. Die had hier niets mee te maken."

Die vrees hadden de voorvechters van homorechten een aantal jaren geleden ook. Bij een afwijzing van het homohuwelijk door het hoogste gerechtshof zou de kwestie decennialang een beslissing voor elke staat afzonderlijk zijn gebleven. "Er was veel discussie óf we het moesten doen, wanneer en hoe", zegt Randall Marshall, jurist bij de afdeling Alabama van de burgerrechten-organisatie ACLU. Hij vertegenwoordigde April en Ginger Aaron-Brush bij de rechter in Birmingham, in een lopende zaak over de erkenning van hun huwelijk, die ze na de uitspraak van het Hooggerechtshof per definitie gewonnen hebben.

Maar die angst bleek ongegrond toen het Hooggerechtshof, in 2013, de 'Wet op de verdediging van het huwelijk' vernietigde. Die verbood erkenning door de federale overheid van in deelstaten gesloten huwelijken. Daarna concludeerden veel rechters in de VS dat staten zelf het homohuwelijk ook niet konden verbieden. Marshall: "Ik ben al 33 jaar jurist, maar ik heb nog nooit iets zo snel zien omslaan."

Het Hooggerechtshof bouwt in zijn oordeel hier en daar een geruststelling in voor tegenstanders van het homohuwelijk die vrezen dat nu alle remmen losgaan en bijvoorbeeld polygamie weer legaal wordt. Het noemt het huwelijk een "tweepersoonseenheid die belangrijk is als geen andere voor degenen die hem aangaan". De uitspraak benadrukt ook dat niemand belet mag worden zijn uiting te geven aan zijn afwijzing van het homohuwelijk. Dat belooft nog jaren van wetgeving en rechtszaken over de vraag of bedrijven als bakkers en bloemisten gedwongen kunnen worden te leveren aan een echtpaar dat ze niet aanstaat.

"Er is dus nog veel werk te doen", zegt advocaat Randall Marshall. En April en Ginger Aaron-Brush hebben evenmin de illusie dat ze nooit meer complicaties zullen ondervinden vanwege het feit dat ze allebei vrouw zijn. "We wonen nog steeds in Alabama."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden