Homo's in Nederland het meest geaccepteerd

Vergeleken met andere Europeanen, hebben Nederlanders de meest tolerante opvattingen over homoseksualiteit. Rusland bungelt in een internationale vergelijking onderaan, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport over acceptatie van homoseksualiteit, dat vandaag verschijnt.

Nederlanders vinden het vaakst dat homoseksuelen hun eigen leven moeten kunnen leiden, en ze zouden het minst van alle Europeanen opzien tegen een homoseksuele regeringsleider. Ze hebben - gemiddeld - evenmin problemen met een homostel naast zich in de straat, of met een homoseksuele leerkracht voor de klas van hun kinderen.

Ook in een vergelijking in de tijd komt Nederland er goed af: stond in 2006 nog 15 procent van de bevolking negatief tegenover homoliefde, in 2010 was dat gedaald tot 10 procent.

In die groep mensen met bezwaren tegen homoseksualiteit, zijn niet-westerse allochtonen, orthodox-religieuzen en jongeren oververtegenwoordigd. Met jongeren worden kinderen van onder de zestien bedoeld. Zij hebben volgens onderzoekster Saskia Keuzenkamp vaker moeite met afwijkend gedrag dan de iets oudere jeugd. De mate van orthodoxie is niet afgemeten aan het kerkgenootschap, maar aan het kerkbezoek. Trouwe kerkgangers zijn minder tolerant dan het gros van de Nederlanders.

Maar tegenover de internationaal hoge cijfers voor acceptatie van homoseksualiteit, staat het gevoel van homoseksuelen zelf. Eenentwintig procent van de mannen en dertien procent van de vrouwen voelt zich nu onveiliger dan vorig jaar. Driekwart van hen wijt die terugval vooral aan berichten in de media over geweld tegen homo's, al geeft ook bijna dertig procent aan zelf geconfronteerd te zijn met agressie. Of het geweld daadwerkelijk is toegenomen, is volgens Keuzenkamp niet duidelijk. Ze maakt een vergelijking met het algemene veiligheidsgevoel: mensen voelen zich minder onveilig, niet omdat ze zelf slachtoffer zijn, maar omdat ze er over hebben gelezen.

Het SCP presenteert vandaag ook een studie naar de ervaringen van homoseksuelen op het werk. Twintig procent houdt zijn of haar seksuele voorkeur voor zich, ongeveer tachtig procent is er op het werk open over. Van die laatste groep wordt een minderheid geconfronteerd met negatieve reacties, mannen meer dan vrouwen (14 procent tegen 5 procent). Meestal gaat het om vervelende vragen, afkeurende blikken, flauwe grappen of belachelijk maken. Keuzenkamp waarschuwt dat hieruit niet afgeleid kan worden dat homo's vaker worden lastiggevallen op het werk dan hetero's, simpelweg omdat niet onderzocht is hoe vaak hetero's worden gepest op het werk, om andere redenen dan hun seksuele voorkeur.

Percentage bevolking van 15 jaar en ouder dat het eens is met de stelling: homoseksuele mannen en lesbische vrouwen moeten vrij zijn om hun leven te leiden zoals zij dat willen.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden