Homo's hebben goede reden voor eigen cruise

BASTIAAN WINKEL en POLITICOLOOG EN KANDIDAAT TWEEDE KAMERLID VOOR D66

Laten we hopen dat de column van Sylvain Ephimenco over het weigeren van een cruiseboot met homoseksuelen in Marokko (Trouw, 3 juli) is bedoeld om een maatschappelijke discussie uit te lokken en niet diens werkelijke standpunt is.

Ik begrijp best dat homoseksuelen kiezen voor een gay only-vakantie op een cruiseschip. Eindelijk eens geen afkeurende blikken als je met je vriend hand in hand loopt of elkaar je affectie toont, eindelijk jezelf kunnen zijn zonder je af te hoeven vragen hoe anderen daar over denken.

We zijn er nog lang niet als het gaat om acceptatie van homoseksualiteit. Ook niet in Nederland. Deze week nog werd in tv-programma 'Opsporing Verzocht'aandacht besteed aan de ernstige mishandeling van een jongen na het stappen in een homokroeg in Tilburg.

Daarom moeten we het niet raar vinden dat 1500 homo's samen op een boot vakantie vieren. In tegendeel, we zouden ons de ogen uit het hoofd moeten schamen dat dat vandaag de dag kennelijk nog steeds noodzakelijk is. Een eerste stap om daar verbetering in te brengen, is op te houden homo's te stigmatiseren en weg te zetten als mensen zonder moreel besef. Stop met het weigeren van homodocenten en -leerlingen op scholen, beëindig het fenomeen weigerambtenaar; maak bloed- en orgaandonatie door homo- en biseksuele mannen mogelijk; zorg voor homovriendelijke verzorgings- en verpleeghuizen; garandeer fysieke en sociale veiligheid van homo's en ondersteun homo's in landen waar hun rechten worden geschonden. Zoals in Marokko, waar een vakantieboot met homo's niet mag afmeren.

Pas dan mag je je afvragen waarom het nodig is om als homoseksueel een gay only-vakantie op een cruiseboot te boeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden