Homo's bedreigd in Heumensoord

Homoseksuele vluchtelingen in de noodopvang van Heumensoord bij Nijmegen worden gepest en bedreigd. Daarover berichtte De Gelderlander gisteren. Bedden van homo's worden natgemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen, hun kleren worden in brand gestoken of gestolen.

De treiterijen zouden al maanden aan de gang zijn. Op 16 december zaten het Coa, homo-organisatie COC en de gemeente Nijmegen om de tafel naar aanleiding van het getreiter. Toen ging het nog om vijf slachtoffers, over wie een uitgebreid dossier is gemaakt.

Volgens De Gelderlander worden er inmiddels al tien lastig gevallen. Een aantal van hen zou alleen nog maar in de buurt van een bewaker of een Rode Kruistent durven slapen. Eén vluchteling zou zelfs een week in het bos hebben geslapen. Hij is inmiddels overgeplaatst. Een ander zou worden opgevangen in het huis van een Nijmegenaar.

COC dringt er bij het Coa op aan om snel actie te ondernemen. Peter Paul Leferink op Reinink van de adviescommissie LHBT-beleid in Nijmegen adviseert de gemeente om veilige huizen ('safehouses') in te richten. De gemeente Amsterdam heeft vijf homoseksuele vluchtelingen al in zo'n huis ondergebracht.

Het Coa heeft sinds kort vertrouwenspersonen aangesteld in Heumensoord. Maar in safehouses ziet het niets. De instantie is tegen gescheiden opvang voor specifieke groepen. "Als iemand aangeeft zich niet veilig te voelen en weg te willen, dan kunnen we kijken naar andere mogelijkheden. Maar dat doen we alleen op individuele basis", zegt Coa-woordvoerder Jan Willem Anholts. De organisatie pakt liever de daders aan, zegt hij. "Dat gaat van het inhouden van hun leefgeld tot het overplaatsen of zelfs aanhouden van de daders."

Het Coa sluit zich aan bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die onlangs nog in een Kamerbrief schreef niets te zien in aparte opvang voor homoseksuelen. Hij vindt dit 'te stigmatiserend' en denkt dat een aparte locatie ook weer doelwit kan worden van bedreigingen.

Al in oktober uitte het COC zijn zorgen over de veiligheid van LHBT'ers in asielzoekerscentra. Het ziet een toename van meldingen en is op 'ten minste tien opvanglocaties in het land' bezig met een zwartboek van alle incidenten.

In Alphen aan den Rijn gingen asielzoekers in december in hongerstaking omdat ze vanwege hun seksuele geaardheid zouden worden geïntimideerd of in één geval zelfs aangerand. Begin januari zou een van hen een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden