Homo lijkt bij Bonders beter af dan bij synode

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De hervormde synode heeft onnodig een probleem gemaakt van de deelname van homo's aan het Avondmaal.

Volgens ir. Van der Graaf, secretaris van de Gereformeerde bond in de hervormde kerk, is er rond homo's aan het Avondmaal in de praktijk niets aan de hand, maar heeft de synode door de kwestie 'expliciet en publiekelijk' aan de orde te stellen de moeilijkheden opgezocht.

Voor zover hij weet is er op twee voorbeelden na nooit een conflict geweest rond homoseksuele hervormden die aan de Avondmaalstafel plaatsnamen. In Gereformeerde-bondsgemeenten staan brood en wijn ook voor homo's klaar, behalve wanneer ze bij wijze van spreken elke keer met een ander vriendje aan de Avondmaalstafel aanschuiven. Ir. Van der Graaf windt zich erover op dat de synode de seksualiteit apart genomen heeft. “Als het gaat om zuiverheid van het Avondmaal dan is er nog wel wat anders in de wereld.”

Hoe is de praktijk van het hervormde homobeleid in gereformeerde-bondsgemeenten? In de Jacobikerk, waar de gereformeerde-bondsgemeente in de binnenstad van Utrecht ter kerke gaat, heerst een ruim en mild beleid. Ds. Zoutendijk: “Wij hebben niet de vrijmoedigheid, deze mensen heen te zenden enkel wegens hun geaardheid. Het Avondmaal dient wel geheiligd te worden, maar niet over de hoofden van de homo's heen.” De predikant is wel voorstander van de “herleving van de tucht rond het Avondmaal, maar het verdriet me dat dat nu juist gaat om samenwonende homo's. U hoort mij niet zeggen dat samenwonende homo's niet aan het Avondmaal mogen.” Ds. Zoutendijk had liever dat de synode over de hele zaak niets gezegd had.

In de Noorderkerk in Amsterdam, waar sinds het vertrek van ds. Blenk nog geen nieuwe predikant is, is de zaak evenmin aan de orde. Voor zover bekend is aan de voorzitter van de kerkeraad, de heer Boerhout, telt de gemeente geen samenwonende (en dus praktiserende) homostellen. Als die er wel zouden zijn was er volgens de voorzitter van de kerkeraad “een probleem”, maar tegelijk zegt hij dat de gemeente “uiterst, zeer terughoudend” is als het gaat om tucht rond het Avondmaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden