Homo is 'ondanks alles' geliefd kind van God

REPORTAGE | MARIJE VAN BEEK

De receptioniste wijst naar een folder die opengeslagen voor haar ligt. 'Homoseksualiteit: samen op weg naar één christelijke stijl?' staat erop. "Dat vraagteken staat daar niet voor niets", zegt de receptioniste. "U denkt toch niet dat we er vandaag uit komen?"

Theologen van vrijgemaakt-gereformeerde huize uit het hele land verzamelden zich vrijdag in de Nieuwe Kerk van Kampen om zich te 'bezinnen' op de kwestie homofilie. Tijdens het domineescongres waren ook twee buitenstaanders, liberale theologen, uitgenodigd. Zij mochten uitleggen hoe het komt dat zij homo's net zo zien als hetero's.

Zo'n 180 mannen in truien en welgeteld zeven vrouwen vullen de kerkbanken. Velen van hen vinden dat homo's hun hele leven alleen moeten blijven, omdat hun God het zo wil. Dat homo's hardop kunnen zeggen dat ze 'het zijn', vindt men hier al heel wat. Zonder blikken of blozen noemen verschillende sprekers homo's 'onnatuurlijk'. Zij beroepen zich op een tekst van Paulus uit zijn brief aan de Romeinen, waarin de apostel het heeft over mannen die in 'hartstocht voor elkaar zijn ontbrand'. "Mannen plegen ontucht met mannen; zo worden ze ervoor gestraft dat ze van God zijn afgedwaald", schrijft Paulus.

De mannenbroeders hebben het over 'normativiteit in een relatie', 'klinisch begrijpen', 'narratieve benadering', 'het script vlechten in een ander script', en 'objectbenadering'. Af en toe stijgt om onbegrijpelijke reden een besmuikt gegniffel op.

De groepsgesprekken waarin de deelnemers daadwerkelijk met elkaar in gesprek gaan, zijn voor de pers niet toegankelijk. "Er zouden wel eens mensen uit de kast kunnen komen", legt hoogleraar Ad de Bruijne uit. "En zoiets moet wel in een veilige omgeving gebeuren."

Tijdens een plenaire discussie proberen sommigen het ook op te nemen voor homo's. "Als homoseksualiteit verkeerd is", vraagt iemand zich af, "hoe kan het dan dat ik zoveel homo's ken die ook rechtvaardigen zijn?"

Iemand anders brengt in dat je seksuele identiteit niet het belangrijkste is. Daar is - met behulp van je 'identiteit in Christus' - nog wel wat aan 'te verspijkeren' meent hij. Het is een gedachte die veel weg heeft van hoe Different, de ggz-instelling waarover Trouw vorige week berichtte, te werk gaat. Deze organisatie beschouwt homoseksualiteit als een behandelbare afwijking.

Iemand uit de zaal wil weten hoe Ruard Ganzevoort, een van de liberale theologen, over de kwestie denkt. "Vindt u dat therapie die doet focussen op Christus, waardoor je als homo minder op je homo-zijn gericht bent, uit het basispakket moet?" Natuurlijk, meent Ganzevoort.

Ook Anton Untiedt, die in het verleden de homotherapie bij Different volgde, is naar het congres gekomen. Hij staat op en zegt: "Zo lang is mij voorgehouden dat ik mijn homoseksualiteit moest vergeten. Er werd met mij gebeden en gesproken. Maar de heterochristen kruipt 's avonds lekker tegen zijn vrouw aan en ik lig alleen in mijn bed te bidden. En daar ging ik gewoon kapot aan. Ik heb er niks aan." Het blijft ijzig stil in de kerk.

De manier waarop over homoseksualiteit wordt gesproken, is veelzeggend. Zo noemt iemand homoseksualiteit iets waaraan je 'niet moet toegeven'. Een van de dominees weet: "Ondanks alles is ook een homo een geliefd kind van God." En uit de zaal: "Een homorelatie is niet de manier om Gods waarheid in de praktijk te brengen." Volgens de vrijgemaakt-gereformeerde hoogleraar De Bruijne moet de kerk 'stevig zijn' over homo's, en 'niet bij voorbaat een houding van respect aannemen'.

Voor Ganzevoort zijn dat veel te grote woorden. "De afgelopen veertig jaar zijn er bibliotheken volgeschreven over homo's in de kerk. U doet alsof er nog niet over nagedacht is", berispt hij.

Zelf denkt hoogleraar De Bruijne daar anders over, zegt hij aan het einde van de bijeenkomst. "Moet er niet eerst heel veel meer, en heel veel langer, en nog veel verder en dieper worden doorgedacht, voor we tot een voorlopige conclusie komen?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden