Homo in de kerk

In deze krant las ik een lezersreactie van iemand uit Zwolle over de boodschap van verbondenheid van paus Franciscus, die -zo werd nog eerder in deze krant gesteld - navolging verdient. De boodschap van verbondenheid, luidde de reactie, hoezo?

Vrouwen worden nog steeds in de kerk van deze paus als onbekwame mensen beschouwd, waar mannen alles te vertellen hebben en vrouwen niets, die niet eens kunnen beschikken over voorbehoedsmiddelen, maar wel de zorg voor vele kinderen in een situatie van armoede (Afrika bijvoorbeeld) hebben.

Die wonderlijke jezuïet, die nederige paus Franciscus, die voeten wast, vluchtelingen bezoekt en onlangs zei, toen hij de Italiaanse vertaling van het boek 'Dag jongen van licht' van de legendarische pater Van Kilsdonk uit handen van pastoor Pierre Valkering, van de Vredeskerk en Rozenkranskerk in Amsterdam, ontving: "Deze mensen gaan mij ter harte. Zij hebben mijn aandacht. Ik draag hen in mijn hart." Het verhaal wil dat Zijne Heiligheid daarbij ook nog naar zijn hart greep; en niet omdat er door hogerhand direct werd ingegrepen.

Het boek bevat de vele toespraken die Van Kilsdonk had gehouden bij de begrafenissen van homomannen die aan aids waren overleden. Al eerder had paus Franciscus - staand in het gangpad van Vatican Air, nee hoor, dat bestaat geloof ik niet, Alitalia was het- uitspraken gedaan over homoseksualiteit, homo's mochten niet veroordeeld worden, of gemarginaliseerd en recent zei hij zelfs dat de rooms-katholieke kerk excuses moet maken aan homoseksuelen voor de manier waarop ze zijn behandeld.

Ik moest denken aan het gesprekje dat ik na afloop van de opname van 'Adieu God' had met presentator Tijs van de Brink. Ook 'onze kerk' (de Nederlands Hervormde Gereformeerde Bond) is echt wel veranderd als het gaat om homoseksuelen, zei Tijs. Ik dacht een paar tellen na, waarin mijn gedachten even alle kanten opvlogen- alsof de kerk van mijn jeugd een cruciale slag had gemaakt en ik die totaal had gemist!

Ja, vervolgde Tijs, we hebben zelfs homo's als diaken en als ouderling. Nou ja!, dacht ik, zijn ze bij die hervormden van de pot gerukt en ik wéét het niet eens. Na zijn bezoek aan de paus ging pastoor Valkering naar huis, hing een vrolijke open-minded banner aan de gevel van de kerk en werd prompt uitgenodigd om vandaag mee te varen met de World Religion boot van de Canal Pride. Ook de rooms-katholieke kerk is in beweging; wat wil je met zo'n fijne paus.

Gisteren werd bekend dat zijne hoogwaardige excellentie mgr. Jozef Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam Valkering heeft verplicht af te zien van deelname.

En die hebben ook een partner?, vroeg ik aan Tijs. "Een partner...?" zei Tijs. "Nee, die hebben geen partner."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden