Homo hoort erbij, vinden voetbalclubs

Stadion van voetbalclub Feyenoord Beeld anp
Stadion van voetbalclub FeyenoordBeeld anp

De voetbalwereld maakt serieus werk van de acceptatie van homoseksualiteit. Feyenoord, Ajax en PSV hebben de deuren geopend om het onderwerp bespreekbaar te maken bij spelers en trainers. Die omslag heeft zich volgens betrokkenen in korte tijd voltrokken. "Dit had ik vier jaar geleden niet durven dromen", zegt Karin Blankenstein, die namens de John Blankenstein Foundation (JBF) de voorlichtingsbijeenkomsten organiseert.

Kleine verenigingen, zoals Excelsior Rotterdam, namen enkele jaren terug het voortouw, en nu heeft elke club uit de eredivisie voetbalbond KNVB en de JBF over de vloer gehad over het onderwerp, of krijgt die binnenkort bezoek.

Taboe
Homoseksualiteit is een van de grootste taboes in het voetbal. Nog geen enkele Nederlandse profspeler kwam gedurende zijn carrière uit de kast. Maar nu het grootste deel van de verenigingen om is, willen andere clubs niet meer achterblijven, zegt Blankenstein, zus van oud-scheidsrechter en homo-activist John Blankenstein, die in 2006 overleed.

De KNVB vindt het onderwerp zo belangrijk dat bondsvoorzitter Michael van Praag regelmatig meegaat naar amateur- en profclubs om over het onderwerp te praten. Van Praag: "Voetbal is voor iedereen. We willen een klimaat creëren waarin ook homoseksuelen zich veilig voelen."

Workshops
Blankenstein en de KNVB leggen in workshops aan jeugdtrainers uit hoe zij homoseksualiteit moeten bespreken en hoe ze pesterijen moeten voorkomen. Blankenstein: "We zeggen er duidelijk bij dat we niet komen om spelers uit de kast te halen of om de clubs een statement te laten maken."

De workshops worden gegeven sinds 2012, toen de KNVB een actieplan voor homo-acceptatie presenteerde. Kort daarvoor was ophef ontstaan over een uitspraak van toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer. Die zei dat er in de eredivisie geen homo's spelen, omdat die vaak 'a-sportief' zijn en een 'slechtere motoriek' hebben. Volgens Van Praag is de discussie in vier jaar tijd veranderd: "Toen zeiden clubs: We hebben geen probleem. Er werd niet over gesproken. Maar als 7 procent van de bevolking homoseksueel is, dan kan het niet zo zijn dat er in de voetbalwereld helemaal geen homo's zijn."

Supporters
Toch treden de meeste clubs er niet actief mee naar buiten dat zij openstaan voor alle geaardheden. Anton Nijboer van ADO Den Haag is daar wel mee bezig. "Maar daar vind ik net niet genoeg draagvlak voor binnen de club." Sinds 2013 heeft de Haagse club de eerste gay-supportersgroep van Nederland: de Roze Règâhs. De Règâhs zijn inmiddels geaccepteerd op de tribunes van het Kyocera Stadion, maar bevriende supportersverenigingen hebben moeite met de homoseksuele supporters. Nijboer: "ADO is bevriend met Legia Warschau. Daar accepteren ze het echt niet wanneer een regenboogvlag op de tribune zwaait."

Dat bewijst voor oud-voetbalprof Arnold Smit dat er nog een lange weg te gaan is. "Je zou op dat moment als club moeten zeggen: jammer dan, Legia, zoek maar een ander." Oud-keeper Smit kwam na zijn carrière uit de kast en is nu vertrouwenspersoon bij voetballersvakbond VVCS.

Harder optreden
Volgens Smit zou voetbalbond KNVB clubs moeten dwingen zich in te zetten voor homo-acceptatie en harder moeten optreden tegen homo-onvriendelijk gedrag in stadions, zoals spreekkoren. "Dat gebeurde ook met de bestrijding van oerwoudgeluiden in stadions. Dan maar het spel stilleggen en desnoods als straf wedstrijden zonder publiek spelen."

Bondsvoorzitter Michael van Praag gaat dat te ver. "We moeten het onderwerp eerst bespreekbaar maken en mensen onderrichten." Van Praag denkt dat als de clubleiding om is, de supporters vanzelf zullen volgen.

In het kort
-Profclubs maken werk van de acceptatie van homo’s op de voetbalvelden
-Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag is de discussie veranderd
-Van homo en oud-profspeler Arnold Smit mag het sneller

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden