Homo-emancipator paste als ethicus voor een geloofsgesprek met Reve

Tegen de 'homofobie' in de rk kerk, voor voorbehoedsmiddelen: de maandag op 75-jarige leeftijd overleden Theo Beemer genoot faam als emancipator, zegt Theo Koster van het Werkverband van katholieke homopastores. Beemer was in 1980 een van de oprichters daarvan.

Van onze redactie religie & filosofie

Ethicus Beemer trad zelden op de voorgrond. Met één uitzondering: in 1966 kreeg hij het verzoek van de rk hiërarchie om met een potentiële toetreder van de kerk te gaan praten. ,,De R.K. Kerk wilde zich in mijn geval natuurlijk liever niet aan koud water branden'', schreef Gerard Reve in zijn roman Moeder en Zoon. Vooral protestantse opinion leaders liepen te hoop tegen Reve's 'immorele' geschriften en openlijke homoseksualiteit, justitie voerde een proces tegen hem wegens godslastering ('Ezelproces').

Moraaltheoloog Beemer weigerde, want Reve's verzoek was 'geen kwestie van moraal, maar een kwestie van geloof'. Dus werd er een taalgeleerde aangezocht. Met hem verliep het gesprek bevredigend en Reve 'slaagde voor het examen'.

Beemer, die zelf naderhand verklaarde achter Reve's bekering te staan, had een 'zuivere boodschap' afgegeven, meent Koster: het gaat de rk kerk niet in de eerste plaats om ethiek. Ook niet als de heilsbegerige een 'sodomiet' is, zoals dat toen nog in de rk kerk heette.

De homoseksueel Beemer hield er een liberalere opvatting op na, ontleend aan Karl Barth: het was een 'menselijk tekort'. ,,Daarvan nam hij in 1973 afscheid'', herinnert oud-student Koster zich. ,,Dat was uniek: een docent die van gedachten verandert, tijdens een werkcollege.'' Sindsdien waren homo en hetero gelijkwaardig.

Terwijl kerk en maatschappij in 1975 schande spraken van extravagant geklede homo's die zich 'rooie flikkers' noemden, bleef Beemer bedaard: het was een 'emancipatiestrijd'.

Na zijn pensionering als Nijmeegs hoogleraar moraaltheologie in 1992 werd Beemer weer wat hij altijd was: hij assisteerde als priester van het bisdom Rotterdam in de parochie. Vrij recent kwam hij in aanvaring met het kerkelijk gezag. Hij had, geheel tegen de officiële rk opvattingen, de relatie van een homopaar gezegend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden