Homo Daniel belandde op straat, internetters zorgen voor hem

Daniel Pierce, in een uitzending van een lokaal televisiestation. Beeld WXIA

Daniel Pierce (19) uit de Amerikaanse staat Georgia kon praten wat hij wilde, maar zijn conservatief christelijke familieleden wilden er niets van weten. Zijn homoseksualiteit was een keuze, meenden ze. En die druiste in tegen Gods wil.

De bom barstte toen ze eerder deze zomer een bidstond organiseerden om te vragen om zijn 'bekering'. "Ik geloof in het woord van God", riep zijn moeder. "En God maakt niemand op die manier. Het is een pad waarvoor je zelf gekozen hebt."

Een paar minuten en een scheldkanonnade later gaven zijn vader, stiefmoeder, zusje en grootouders hem de keuze: hij kon proberen om door Gods genade weer op het rechte heteroseksuele pad te komen of hij moest zijn biezen pakken. Het werd dat laatste. Mocht hij wel zelfstandig in de kelder gaan wonen? Zijn moeder twijfelde geen moment: nee, ondenkbaar.

Inmiddels zijn miljoenen mensen op de hoogte van wat hem is overkomen. Pierce heeft de ruzie met zijn telefoon opgenomen en op YouTube gezet. Op dinsdagochtend was dat filmpje, 'How not to react when your child tells you that he's gay', ruim 5,4 miljoen keer bekeken en deed het de ronde bij Amerikaanse televisieprogramma's.

In de registratie is te horen hoe een discussie over theologie ontaardt in een heftige woordenwisseling. "You're full of shit", bijt een van de vrouwen hem meermaals toe. "Je weet verdomd goed dat je zelf die keuze gemaakt hebt." Een mannenstem noemt Pierce 'een schande'. De jongeman is niet de eerste die van zijn conservatief christelijke ouders te horen krijgt dat ze zijn geaardheid niet accepteren. Maar hun reactie lijkt, ook naar conservatieve begrippen, opvallend fel.

Pierce heeft het filmpje niet gepubliceerd uit wraak, bezweert hij in een interview met het regionale televisiestation WXIA. "Ze zijn nog steeds mijn familie, al is wat er in dat filmpje gebeurde enorm kwetsend." Het moet 'aantonen dat het nog steeds gebeurt'. "Veel mensen beseffen dat niet. Misschien brengt het één familie op andere gedachten. Misschien gaan zij de coming out van hun zoon of dochter anders aanpakken."

De giften stromen binnen
Over zijn levensonderhoud hoeft Pierce zich voorlopig geen zorgen te maken. Zijn vriend maakte afgelopen woensdag een pagina aan op de website GoFundMe, waar organisaties en particulieren fondsen kunnen werven. Binnen vijf dagen schonken ruim 3500 internetters hem samen bijna 94 duizend dollar.

De massale hulp is hartverwarmend, schreef hij gisteren. Maar meer kapitaal heeft hij voorlopig niet nodig. Nieuwe giften gaan naar een lokale organisatie die weggestuurde homoseksuele jongeren opvangt. Volgens Lost-N-Found Youth reageert de helft van de ouders in Georgia negatief als hun zoon of dochter uit de kast komt. Dat zou nog meer zijn dan het landelijk gemiddelde van 41 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden