Homo-beweging woedend over Vaticaans document

VATICAANSTAD (Reuter, AP) - "Retour afzender. Kardinaal Joseph Ratzinger" , stond er op de envelop die Kevin Calegari deze week als een 20eeeuwse Maarten Luther aan de deuren nagelde van het gebouw op het SintPietersplein in Rome, waar de kardinaal kantoor houdt met zijn Congregatie voor de geloofsleer.

Betrof de aanklacht van zijn 16eeeuwse voorbeeld de kerkelijke praktijk van de verkoop van aflaten, Calegari had zijn enveloppe gevuld met een hedendaags voorbeeld van in zijn ogen 'kwalijke' praktijken van de r.-k. kerk. Ze bevatte namelijk het door homobewegingen wereldwijd veroordeelde Vaticaanse document, opgesteld door de Congregatie voor de geloofsleer, waarin bisschoppen worden opgeroepen zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen gelijkstelling van homo's en hetero's in wetgeving.

Kevin Calegari is voorzitter van de toonaangevende Amerikaanse homo-organisatie Dignity, die meer dan 4 000 leden telt en 85 afdelingen heeft in de Verenigde Staten plus een aantal in andere landen.

In het gewraakte document van het Vaticaan staat dat het in bepaalde gevallen legitiem is homoseksuelen te discrimineren. Bijvoorbeeld als zij een kind willen adopteren, een huis zoeken of werk zoeken in het onderwijs of het leger. Het zegt met zoveel woorden dat 'er geen recht bestaat op homoseksualiteit' en herhaalt het Vaticaanse standpunt dat 'homoseksuele gerichtheid een objectieve afwijking is'.

Toen grote delen uit de gewraakte brief vorige week waren gepubliceerd in de Washington Post, betitelde Calegari in een reactie het document als "de zoveelste gemene en onrechtvaardige poging van Ratzingers congregatie om mythen te propageren, onwaarheden te debiteren en misverstanden te verspreiden over lesbiennes en homo's" .

Nadat eerder deze week al het werkverband van katholieke homopastores de brief als 'stuitend' van de hand had gewezen, veroordeelden gisteren ook de deelnemers aan het internationale humanistische congres van de IHEU in Amsterdam de homoverklaring van het Vaticaan. "Het document is 'immoreel' en toont een gebrek aan menselijkheid; het is een schending van de mensenrechten en kan worden misbruikt voor homo-discriminatie" , aldus de humanisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden