Homo-ambassadeurs Rotterdam haken af

Rotterdam Beeld thinkstock
RotterdamBeeld thinkstock

De Rotterdamse homo-ambassadeurs stoppen er per 1 januari mee. De zeven prominente Rotterdammers die op verzoek van de gemeente homoseksualiteit bespreekbaar maken, voelen zich onvoldoende gesteund door het stadsbestuur.

Rotterdam zette in 2010 als eerste gemeente homo-ambassadeurs in. Daarna gingen ook in Schiedam, Capelle aan den IJssel en Alkmaar homovertegenwoordigers aan de slag. In die steden denken ze voorlopig nog niet aan stoppen.

Onder de huidige Rotterdamse ambassadeurs zijn VVD-Kamerlid Mark Harbers, oud-wethouder Herman Meijer en Hugo Bongers, voormalig zakelijk directeur van museum Boijmans Van Beuningen. Volgens ambassadeur Joke Ellenkamp was de steun vanuit de gemeente al een paar jaar 'zeer beperkt' en is die verder afgenomen onder de huidige wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam).

Geen prioriteit
Het eerste jaar bespraken de ambassadeurs homoseksualiteit met scholenkoepels. Afgelopen tijd probeerden zij hetzelfde bij sportverenigingen. Met weinig succes, zegt ambassadeur Meijer: "Vooral Feyenoord wilde niet meedoen. De medewerking van die club was belangrijk, amateurs volgen aandachtig wat in het betaald voetbal gebeurt."

Het ambtelijk apparaat vond homoseksualiteit geen prioriteit en de gemeente kwam niet in actie om medewerking van de clubs af te dwingen, zegt Meijer. Een woordvoerster van de gemeente vindt het beeld dat de gemeente de vertegenwoordigers laat vallen onjuist. Volgens haar hadden de ambassadeurs zelf de wens het stokje door te geven aan opvolgers. Daarna meldde zich een andere club om zich in te zetten voor homo-emancipatie. Volgens Meijer gaven de ambassadeurs inderdaad zelf aan te willen stoppen, maar pas nadat de vaart uit hun programma raakte.

Toch waren de ambassadeurs 'sowieso een succes', zegt ambassadrice Joke Ellenkamp. Zij is tevens directeur bij de Rotterdamse zorgorganisatie Pameijer.

Waarom was het een succes? U stopt al na vier jaar.
"Alleen al omdat de functie ingesteld werd. De gemeenten Capelle aan den IJssel, Alkmaar en Schiedam zijn er ook mee gestart. En de eerste anderhalf jaar hebben we met succes scholen bezocht. Daar hebben we veel gesproken over diversiteit, identiteit en veiligheid. Dat was heel succesvol. Het heeft eraan bijgedragen dat homoseksualiteit inmiddels is opgenomen in het onderwijsprogramma."

Daarna ging u aan de slag bij sportclubs.
"Ja, we gingen in gesprek met de grote Rotterdamse voetbalverenigingen Sparta, Excelsior en Feyenoord. En bij kleine clubs. Dat was lastig. Bij een kleine voetbalclub kregen we te horen dat het onderwerp homoseksualiteit niet relevant was, omdat het bij de vereniging toch niet speelde. De grote clubs zijn een voorbeeld voor de kleine verenigingen. Daar heerst dezelfde mentaliteit: homoseksualiteit bespreekbaar maken heeft geen prioriteit. Dan houdt het voor ons op. Op dat moment hadden we de support van het stadsbestuur kunnen gebruiken. We doen dit werk tenslotte op verzoek van de gemeente. Maar de ondersteuning is zeer beperkt geweest. Met de huidige wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) hadden we op één gesprek na weinig contact. Het zou wenselijk zijn als hij zou zeggen: 'Zonde dat de ambassadeurs ophouden, we gaan het initiatief nieuw leven inblazen'.

Dat vindt de gemeente onnodig, omdat zich al een opvolger meldde nadat u zei te willen stoppen. Het particuliere initiatief Gay Destination wil Rotterdam internationaal op de kaart zetten als homostad.
"Als zij een duidelijke opdracht krijgen van de gemeente: prima. Wij zijn geen commercieel bedrijf, zij wel. Maar als zij onze taken overnemen, moeten zij in opdracht van het gemeentebestuur zorgen dat iedereen zich veilig en welkom voelt in de stad. Er is nog veel te doen. Nog steeds worden jongeren op straat uitgescholden voor homo. Het blijkt ook uit het feit dat homoacceptatie geen prioriteit heeft bij de sportclubs."

Vorige week schreef deze krant over Gay-Straight Allianties (GSA's), die op scholen en in verzorgingstehuizen homoseksualiteit bespreekbaar maken. Er gebeurt toch best veel op dit gebied?
"Die allianties doen heel specifieke dingen op school- of wijkniveau. Dat is goed, maar zonder regie van bovenaf stop je homodiscriminatie bij bedrijven of op straat niet. De bal ligt nu bij de gemeente. Wij stoppen. We hebben hiernaast allemaal drukke banen. We zouden graag de klus weer oppakken, maar gaan niet trekken aan een dood paard."

null Beeld Joke Ellenkamp
Beeld Joke Ellenkamp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden