Hommeles in estafetteploeg

amsterdam – Ver voor de NK atletiek, het toernooi der laatste kansen, wierp de estafetteploeg de handdoek in de ring. Weken geleden, nog voor de laatste limietkansen, zegden de routiniers het vertrouwen op in coach Troy Douglas, uitgerekend de grondlegger van de Nederlandse mannensprint.

De kwalificatieroute voor de EK werd door de finalekandidaat voortijdig afgebroken met het schrappen van een wedstrijd in Bottrop. Aanleiding was het uit de ploeg zetten van een toen nog fitte Patrick van Luijk door de ploegleiding. Hij werd voor de Gouden Spike in Leiden, begin juni, uit de ploeg voor de Europa Cup gezet.

Onduidelijk is waarom de sprinter aan de kant werd geschoven. Was hij niet fit, vielen zijn prestaties tegen, of was het een strafmaatregel omdat hij tweemaal niet op een centrale training was verschenen? „Het is onduidelijk”, aldus zijn ploeggenoot Guus Hoogmoed.

„Veel van de huidige problematiek is terug te voeren op communicatieproblemen. Van Luijk had op grond van zijn prestaties van de afgelopen twee jaar meer respect verdiend. Bovendien moeten we zuinig zijn op de weinige mensen die we hebben. Het is belangrijk dat een coach zijn team bij elkaar houdt.”

Teamaanvoerder Caimin Douglas was vervolgens de eerste die geen vertrouwen meer had in de EK-missie; Hoogmoed stapte er uit nadat een lijmpoging van hem was mislukt. „Dat heeft me veel energie gekost, en het is spijtig zoals het is gelopen. Er zijn beslissingen genomen die ik niet kan begrijpen en het is onduidelijk van wie ze waren. Maar iedereen baalt hier van, we zijn allemaal verliezers.”

De EK van Barcelona hadden het begin moeten zijn voor de weg naar de Olympische Spelen van Londen. Voor de komst van Troy Douglas in 1998 naar Nederland was een dergelijk doel op de nationale sprint onmogelijk geweest.

De joviale atleet van Bermuda ontpopte zich als de inspirator van de Nederlandse sprint. Ofschoon routinier Caimin Douglas – hij maakte alle finales mee – zegt respect voor de prestaties van het team in Nederland te missen, werden al dan niet met kunst en vliegwerk opmerkelijke resultaten geboekt.

Finales van alle grote toernooien werden gehaald, met als hoogtepunt de bronzen medaille van 2003 tijdens de WK in Parijs. Tot sportploeg van het jaar werden ze gekozen. Die prestatie maakte van de Nederlandse sprint een serieus project waarin door NOC-NSF en de atletiekunie veel geld is gestoken.

Een kwaliteitssprinter maakt echter niet meteen een kwaliteitscoach. Aan het begin van dit seizoen werd Douglas aangesteld om als bondscoach estafette van routiniers en jong talent een nieuwe ploeg te bouwen. Hij heeft een contract tot en met de Spelen van Londen. Ongetwijfeld werd daarbij gerekend op zijn kwaliteiten als inspirator en motivator. Maar het blijkt uitgerekend niet te klikken met de routiniers waarmee hij zelf nog liep.

Gisteren wilde Troy Douglas niet op de kwestie ingaan. „In september gaan we over de oorzaken en oplossingen praten. Ik heb afgesproken dat ik tot die tijd hierover niets zal zeggen.” In soortgelijke bewoordingen liet technisch directeur Peter Verlooy zich uit. „Na Barcelona steken we de thermometer erin.”

Teamaanvoerder Caimin Douglas doet na zijn Nederlandse titel op de 100 meter het probleem zo diplomatiek mogelijk uit de doeken. Een definitieve breuk gaat hem in dit stadium te ver. „Coach en atleten zijn het niet helemaal eens over de strategie en visie. Er is verschil van mening. Iedereen binnen de ploeg heeft zijn aandeel in de problemen.”

Caimin Douglas zegt veel gesprekken te hebben gevoerd met Troy Douglas. Daarin heeft hij niet de verklaring gevonden voor de opstelling van de coach, die hij verwijt niet flexibel te zijn. „We moeten van A naar B, maar van zijn lijn die daartussen loopt wil Troy niet afwijken. Terwijl je met zes mensen met allemaal hun eigen individuele belangen flexibel moet zijn. Ik begrijp niet dat iemand dat met zijn achtergrond niet is.”

Hij meent dat Douglas niet in de geest handelt zoals hij als topatleet deed. Hij was een enorme teamspeler, maar kon net zo makkelijk zijn eigen weg gaan. Caimen Douglas: „Een team coachen is iets nieuws, dat vraagt om een bepaalde stijl van communiceren. Frank de Boer is toch ook bij de A-tjes begonnen voordat hij bij het Nederlands team kwam.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden