Homeopathische druppels bij kindereczeem?

Het eczeem van een tweejarig meisje slaat vuurrood uit na behandeling met homeopathische druppels.

ALWIN KUIKEN

Hij zag er aanvankelijk weinig kwaad in dat zijn vriendin het eczeem van zijn dochtertjes met homeopathische druppeltjes probeerde te bestrijden. Bij hun baby van 7 maanden leken de druppeltjes zelfs te werken: de rode plekken in knie- en elleboogholtes trokken weg als sneeuw voor de zon.

Maar vlak nadat het kwaaltje ook bij zijn tweejarige dochtertje opdook, en er opnieuw naar de homeopathische druppeltjes werd gegrepen, sloegen de plekken vuurrood uit. Die superverdunde, homeopathische substantie, die zijn 'blauwdruk' aan het water zou afgeven door enkele malen met het flesje tegen de pols te slaan, kon toch onmogelijk effect hebben, negatief dan wel positief?

Nee, zegt Ronald Hulsebosch (62), huisarts in Den Haag. "Constitutioneel eczeem, zoals dat heet, is niet te genezen. Het komt van binnenuit en behoort tot hetzelfde genetische defect als astma en hooikoorts. Na enkele jaren trekt het vrijwel altijd weg. Slechts een klein deel van de volwassenen blijft er last van houden, vaak in mindere mate."

En in negatieve zin? Kan het opflakkerende eczeem iets te maken hebben met de homeopathische druppeltjes? Nee, zegt Hulsebosch. Eczeem is grillig. Het komt en het gaat zonder dat bekend is waarom. Er is geen pijl op te trekken. Eigenlijk weten we weinig over eczeem."

Wanneer de kwaal echt vervelend wordt, raadt hij patiënten aan om hormoonzalf te smeren - een middel met ontstekingsremmende corticosteroïden, een hormoon dat ook door de bijnierschors wordt aangemaakt, een kliertje bovenop de nier. Inmiddels gebruikt de lezeres het middel ook, maar wel met tegenzin. De homeopaat heeft gezegd dat hormoonzalf alleen de kwaal bestrijdt, niet de oorzaak. "Klopt", zegt Hulsebosch. "Maar dat geldt voor alle middelen die voor deze vorm van eczeem gebruikt worden. De oorzaak is niet weg te nemen, want genezing is niet mogelijk."

Een andere reden waarom de lezeres geen fan is van hormoonzalf is de veronderstelde schadelijkheid bij frequent gebruik. Drie dagen achtereenvolgens dun smeren, meer zou niet verstandig zijn. "Sommige ouders vinden deze zalf inderdaad een onprettig idee, alleen al vanwege het woordje hormoon", zegt Hulsebosch. "Maar daar is weinig reden voor. Allereerst is het een heel goed middel. Vaak is het eczeem al na een paar dagen weg. Wanneer iemand langdurig pillen met een hoge dosis zou slikken, bijvoorbeeld om ontstekingen in darmen bij de ziekte van Crohn tegen te gaan, bestaat de kans dat de bijnierschors minder van het middel gaat produceren. Maar met zo'n crème voor kinderen, in een lage dosering, zou ik mij daar geen zorgen over maken. In principe kan deze vrouw gerust gedurende enkele weken hormoonzalf gebruiken."

En wanneer ze zich er prettig bij voelt om daarnaast homeopathische druppels te gebruiken, lijkt dat de huisarts geen probleem. "Juist bij dit soort ziekten die je niet kunt genezen, heb ik weleens gehoord dat het kan werken, maar ik kan het me nauwelijks voorstellen. Ik ga er in elk geval nooit lijnrecht tegenin als patiënten ermee komen. Als mensen het prettig vinden en de kwaal is relatief onschuldig zeg ik: 'Fijn, ga er maar mee door'. Bij een ernstige ziekte zou ik uiteraard wel anders reageren."

Zelf een vraag stellen? Schrijf de redactie gezondheid of mail: gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden