Homeopathie wil wél het officiële etiket, maar niet de bewijslast die daarbij hoort

Jarenlang heeft de homeopathie de wind in de rug gehad, en blijkbaar heeft dat deze tak van geneeskunde wat gemakzuchtig gemaakt. Homeopathische geneesmiddelen werden lange tijd vergoed, homeopathie was populair en zelfs vanuit de reguliere zorg kwam belangstelling om de oneindig verdunde preparaten voor te schrijven. Altijd was er groei. In Europa stijgt de verkoop van homeopathische middelen nog elk jaar met 5 procent.

De homeopathie is groot geworden. Maar daarbij hoort nu ook een volwassen houding, en de wil om serieus de nieuwe verantwoordelijkheden onder ogen te zien. Ook als het gaat om het meest omstreden onderdeel van de homeopathie: het gebrek aan onafhankelijk, wetenschappelijk laboratoriumbewijs.

Fabrikanten als VSM en A. Vogel zijn sinds deze maand verplicht om alle claims van etiketten af te halen: er mag niet meer op staan voor welke kwaal het middel bedoeld is. Het is een maatregel die zij zichzelf op de hals hebben gehaald.

Al tien jaar is het ministerie van volksgezondheid bezig de fabrikanten tot een keuze te dwingen: óf zij leveren onafhankelijk bewijs, óf zij zetten op elke verpakking de korte tekst dat de werkzaamheid 'niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld'. Dat laatste willen de fabrikanten niet. Jarenlang voerden zij rechtszaken. Minister Schippers van volksgezondheid heeft nu haar toevlucht genomen tot het alternatief: dan maar kale etiketten.

Heel ingrijpend is het allemaal niet in de praktijk. Gezien de enorme vraag naar homeopathie zullen de patiënten hun weg heus wel blijven vinden naar de apotheek. Dat er desondanks zoveel rumoer is, bewijst dat het na zoveel jaar nog steeds moeilijk is een open debat te voeren. Vooral de sector zelf schuwt de grote woorden niet. 'De bevolking is geschoffeerd', vindt de organisatie van homeopaten.

De houding van de sector is op zijn minst dubbelhartig te noemen. Homeopaten erkennen openlijk dat het onafhankelijke bewijs nog ontbreekt. 'We weten niet hoe het werkt, alleen dát het werkt', is samengevat hun standpunt. Maar fabrikanten weigeren om die relativering ook even af te drukken op een etiket. Ze willen het officiële etiket, net als gewone geneesmiddelen, maar zonder het bewijs dat erbij hoort. Een grote speler zijn, maar zonder de verplichtingen.

Ondertussen moeten ook de critici blijven relativeren. Homeopathie is nog geen harde oplichterij. Veel mensen voelen zich er zeer bij gebaat. Zelfs al zou het niet werken, het helpt velen wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden