'Homeland is racistisch', zien Homeland-kijkers

REDACTIE INTERNET

'Homeland is racistisch', staat in het Arabisch op een muur in de jongste aflevering van de Amerikaanse tv-serie. Arabische kunstenaars die meewerkten aan het decor, verwerkten in graffititeksten op de set hun kritiek op de serie.

Eenzijdig. Ongenuanceerd. Onjuist. 'Homeland' is een farce, vinden drie Arabische kunstenaars die werden gevraagd het decor van de tv-serie op een Syrisch vluchtelingenkamp te laten lijken. "Het is wel duidelijk dat ze niets weten van de regio", zeggen ze tegen The Guardian over de makers van de populaire serie, waarin een Amerikaanse (nu ex-)CIA-agente jacht maakt op Al-Qaida en andere terreurorganisaties. "En ondertussen lijden wij onder de gevolgen van die oppervlakkige en misleidende beeldvorming."

Homeland kreeg al eerder kritiek omdat het de situatie in de Arabische wereld verkeerd zou weergeven. Zo werd in het eerste seizoen gesuggereerd dat Al-Qaida een door Iran gesteunde beweging is, die namens Iran wraak wilde nemen op de Verenigde Staten. Al-Qaida is in werkelijkheid een soennitische organisatie die door sommige functionarissen in Iran juist fel veroordeeld wordt.

De kunstenaars wilden eigenlijk niet meewerken aan de serie, maar bedachten dat het decor zich goed leende als canvas voor hun kritiek. Ze vertellen in een verklaring: "Set-designers waren te gestrest om enige aandacht aan ons te besteden." Dus konden zij hun gang gaan.

In plaats van de gevraagde pro-Assad-teksten plaatsten Heba Amin, Caram Kapp en iemand die zich 'Stone' noemt teksten als '#blacklivesmatter' en 'Homeland is een grap, maar wij moesten er niet om lachen'. Ergens anders staat: 'Homeland is een watermeloen'.

Wat de kunstenaars precies in het Arabisch op de muren zetten, werd niet gecontroleerd. "In de ogen van de makers zijn Arabische teksten een aanvulling op de horror-fantasie van het Midden-Oosten", zeggen de drie.

Amerikaanse kijkers konden een van de kritische teksten, 'Homeland is racistisch', ook daadwerkelijk op televisie zien. Vanavond is de uitzending op NPO 3 te zien bij BNN.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden