'Homeland is racistisch', zien Homeland-kijkers in tv-serie

'Homeland is racistisch', zagen kijkers van de laatste Homeland-aflevering links in beeld staan. Beeld Showtime
'Homeland is racistisch', zagen kijkers van de laatste Homeland-aflevering links in beeld staan.Beeld Showtime

'Homeland is racistisch', staat in het Arabisch op een muur in de laatste aflevering van de tv-serie. Arabische kunstenaars die meewerkten aan het decor, verwerkten in graffititeksten op de set hun kritiek op de serie.

Jan Kruidhof

Eenzijdig. Ongenuanceerd. Onjuist. Homeland is een farce, vinden drie Arabische kunstenaars die werden gevraagd om het decor van de tv-serie op een Syrisch vluchtelingenkamp te laten lijken. "Het is wel duidelijk dat ze niets weten van de regio die ze proberen weer te geven", zeggen ze tegen The Guardian over de makers van de populaire serie, waarin een Amerikaanse CIA-agente jacht maakt op Al-Qaida en andere terreurorganisaties. "En ondertussen lijden wij onder de gevolgen van die oppervlakkige en misleidende beeldvorming."

Homeland kreeg al eerder kritiek omdat het de situatie in de Arabische wereld verkeerd weer zou geven. Zo werd in het eerste seizoen gesuggereerd dat Al-Qaida een Iraanse beweging is, die namens Iran wraak wilde nemen op de Verenigde Staten. Al-Qaida is in werkelijkheid een soennitische organisatie die door sommige functionarissen in Iran juist fel veroordeeld wordt.

'Homeland is een grap, maar wij konden er niet om lachen' Beeld Foto van de kunstenaars
'Homeland is een grap, maar wij konden er niet om lachen'Beeld Foto van de kunstenaars

Kritiek
De kunstenaars wilden eigenlijk niet meewerken aan de serie, maar bedachten dat het decor zich goed leende als canvas voor hun kritiek. "Het decor moest in twee dagen opgetuigd worden, zodat de derde dag gefilmd kon worden", vertellen ze in een verklaring. "Set designers waren te gestresst om enige aandacht aan ons te besteden." Dus konden zij hun gang gaan.

In plaats van de gevraagde pro-Assad-teksten, plaatsten Heba Amin, Caram Kapp en iemand die zich Stone noemt teksten als "#blacklivesmatter" en "Homeland is een grap, maar wij moesten er niet om lachen". Ergens anders staat: "Homeland is een watermeloen", wat zoveel betekent als: Homeland is een grap.

'Homeland is racistisch' Beeld Foto van de kunstenaars
'Homeland is racistisch'Beeld Foto van de kunstenaars

Horror-fantasie
Wat de kunstenaars precies in het Arabisch op de muren zetten, werd door niemand gecontroleerd. "In [de ogen van de makers] zijn Arabische teksten een visuele aanvulling op de horror-fantasie van het Midden-Oosten", zeggen de drie in een verklaring.

Amerikaanse kijkers konden een van de kritische teksten, 'Homeland is racistisch', ook daadwerkelijk op televisie zien. Morgen is de uitzending op NPO 3 te zien bij BNN.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden