Holunder

Bent u ook verbaasd over uw nieuwe of hervonden huisvlijt? Mail: tuin@trouw.nl

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn 'tuin in ontwikkeling' in de Duitse Eifel.

Vorige week maakte Diet Groothuis haar Luxaflex schoon. Een smerig werkje. Hoe doet u dat?
Op de schutting

Mijn tip is als volgt: Als het kleine horizontale lamellen betreft, dan haal ik die eraf, zet ze in een emmer sop en was ze schoon. Grotere exemplaren: in een schutting sla je twee spijkers en daar plaats je de Luxaflex op. Dan kun je naar hartelust schrobben en de tuinslang erop zetten om ze schoon te spuiten. Wel nadrogen met een (oude) theedoek .

Martin Commandeur

In de afvoerpijp

Haal bij de bouwmarkt een stuk grijze kunststof afvoerpijp (iets langer dan de helft van je breedste Luxaflex) en lijm er een bijbehorend 'deksel' onder. Vul de buis met een sopje, zet de luxaflex erin. Draai na een tijdje de luxaflex om zodat de andere helft kan inweken. Misschien nog even nawrijven met dat washandje, maar dan is hij als nieuw, ook de touwtjes! Mijn buis gaat al dertig jaar mee! Mijn Luxaflex ook.

Jani Schout

Lekker in de chloor
Mijn schoonvader is een groot liefhebber van Luxaflex: dag en nacht (met soms een kier) naar beneden. Hij betrok kortgeleden een vijftien jaar doorrookt appartement. Na drie keer sauzen waren de plafonds en wanden redelijk wit. Maar de rookgeur hing er nog. Er hing ook Luxaflex. Deze was oorspronkelijk wit, de koorden inmiddels met teer geïmpregneerd. Ik heb er eentje losgehaald en 24 uur met een scheut chloor in ons bad gelegd: als nieuw! Zelfs de koorden. Wees voorzichtig met loshalen, want elke beschadiging geeft roest. Mijn partner is wars van chloor in bad: ook Biotex blijkt dit werk aan te kunnen.

Joop Tulp

En dan terloops zeggen: "Zelf gemaakt, hoor!"
Het najaar doet ongelofelijk z'n best, vooral 's nachts, maar de zomer houdt taai vol. Nog steeds veel zon en weinig regen. Maar ik ben er, mochten planten en struiken water nodig hebben. De hosta's beginnen te verpieteren, de kornoeljes worden rood. Ik trek het bos in met mijn kleine schepje, kom terug met piepjonge lijsterbessen en sparretjes, toch altijd met een beetje zweet op mijn voorhoofd; je weet maar nooit of je een boswachter of -eigenaar tegenkomt. Onkruid steekt nauwelijks meer de kop op en Bagger Peter is erin geslaagd om het Loch te dichten. Tijdens de voorbereidingen van de nieuwe aanbouw groef hij een gat met zijn graafmachine dat vier keer te groot was, en alle grond werd met vrachtwagens vol afgevoerd. Hij kon daar niks aan doen. Als die man op zijn machine zit, stopt hij met nadenken. Het vullen van het gat lukte alleen door de aangrenzende tuin van buurman Klaus deels af te graven. Buurman Klaus blij, buurvrouw Monica bozig.

Buurman Max bouwt een nieuwe tuinmuur omdat de oude om begon te kiepen. Ik had hem ooit gevraagd of hij me aan goeie grond kon helpen om grote kuilen in de voortuin mee te dichten. Hij bood me zijn overbodige grond aan en die bracht hij langs op een kiepkar die hij achter zijn 6km-trekker had bevestigd. Zat ik ineens met een berg grond in de voortuin. Die heb ik emmertje voor emmertje naar achter het huis gebracht, waar het inmiddels dus weer vlak is. Ik stortte de grond - Muttererde noemen ze die hier - in een rechthoekige bak die ik maakte van planken. De moestuin ligt klaar voor het volgende voorjaar. Pal voor de smalle, hoge ramen achterin de aanbouw. Zodat ik vanachter mijn toekomstige schrijftafel de groei van palmkool, snijbiet en koolrabi in de gaten kan houden.

In mijn keuken is het veel herfstiger dan buiten. Het ziet er hier af en toe uit als een foto-shoot uit Landleven of Groei & Bloei. Naast sparretjes en lijsterbessen roof ik namelijk ook vlierbessen, overal waar ik die maar zie hangen. Daar maak ik bessennat van, dat ik in met kokend water gereinigde wijnflessen en yoghurtpotten giet. Nooit eerder gedaan, zoiets. Vreemd hoor, wat het leven op het platteland in een mens los kan maken. Binnenkort krijg ik gasten en ik verkneukel me er nu al over dat ik die als nagerecht rijstebrij met vlierbessennat voor kan zetten. En dan terloops zeggen: "Zelf gemaakt, hoor!" Holunder heet het hier, prachtig woord. Ze gaan het vast heerlijk vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden