Holocaustproject maakt lastige klas plots de ideale klas

BELINDA VAN DE GRAAF

Les Héritiers

Regie: Marie-Castille Mention-Schaar. Met Ariane Ascaride en Ahmed Dramé.

***

'Hoofddoek af! Pet af! Kruisje in je trui!'. Zo klinkt het in de gangen van een middelbare school in Créteil, een kleine gemeente onder de rook van Parijs. 'Mobiele telefoon weg! Kauwgom uit je mond!'. Zo klinkt het dagelijks in de opstandige klas van Malik, gespeeld door Ahmed Dramé, die in 2009, op 17-jarige leeftijd, een script schreef over zijn ervaringen in een probleemklas, die door een doortastende lerares aan het werk werd gezet. Met positief resultaat.

In de film schrijft mevrouw Guéguen, gespeeld door de Franse veterane Ariane Ascaride, de wilde, onhandelbare tieners in voor een scholenwedstrijd, het 'Concours National de la Résistance et de la Déportation'. Je kunt het al raden: eerst is er weerstand, maar al ras is de klas verdiept in het project over de Tweede Wereldoorlog.

De getuigenis van een oorlogsveteraan en de confrontatie met verhalen over kinderen die slachtoffer werden van de Holocaust, zorgen niet alleen voor historisch besef; het gezamenlijke project stimuleert de onderlinge solidariteit.

Lovenswaardig is het zeker, maar in de film transformeren de leerlingen wel erg snel in vriendelijke, luisterende pubers. Mélanie, de meest opstandige van het stel, zweert zelfs haar make-up af. De educatieve toon zit de film uiteindelijk nogal dwars. Hier geen zinderende dialogen tussen leraar en leerling zoals in het prijswinnende 'Entre les Murs', maar een vooropgezet plan om de multiculturele probleemklas te laten slagen met een tien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden