Holocaust-visie regionale leider verdeelt AfD

Afd | In de partij klinkt zowel kritiek op, als bijval voor Björn Höcke. Hij vindt dat Duitsers anders naar de oorlog moeten kijken.

SASKIA JONKER

Met zijn opmerking dat het beroemde Holocaust-monument in Berlijn een 'monument van schande' is, heropent de regionale politicus Björn Höcke de discussie over de koers van zijn partij Alternative für Deutschland (AfD). Zet de populistische partij de deur verder open voor extreem-rechts of sluit ze die en gaat ze de kant op van de PVV in Nederland en FPÖ in Oostenrijk?

Als het aan partijleider Frauke Petry ligt, kiest de AfD voor die laatste optie. In het rechtse weekblad Jonge Vrijheid nam ze woensdag afstand van Höcke, fractievoorzitter van de deelstaat Thüringen. Hij is volgens haar met zijn 'Alleingangen' en 'losse flodders' een 'belasting voor de partij'.

Tijdens een bijeenkomst in Dresden van de jongerenvereniging van de AfD, Junge Alternative, zei de oud-geschiedenisleraar onder meer: "Wij Duitsers, oftewel ons volk, zijn het enige volk ter wereld dat een monument van schande in het hart van zijn hoofdstad plaatst." Het Holocaust-monument, dat uit 2711 grijze betonblokken bestaat, ligt vlak naast de Brandenburger Tor. Höcke pleitte verder voor een 'draai van 180 graden' in de Duitse herdenkingspolitiek.

Meer prominente AfD'ers keurden zijn uitspraken af. Zo stelde Petrys echtgenoot Marcus Pretzell en fractievoorzitter in Noordrijn-Westfalen op Facebook dat Höcke 'met grote onwetendheid' sprak over de jaren 1933-1945 en dat revisie van het denken over die periode totaal niet de taak is van de AfD.

Maar de 44-jarige AfD'er kreeg bijval van een ander partijkopstuk. Vicevoorzitter Alexander Gauland verdedigde Höcke. De vraag of het monument middenin de hoofdstad moest komen, werd volgens de 75-jarige prominent al vóór de komst ervan bediscussieerd. Dat Höcke die discussie oprakelt, is in zijn ogen geen schandaal. Gauland is het bovendien eens met Höckes boodschap dat prestaties van Duitsland in de geschiedenis in het publieke debat 'vaak verdwijnen door de herinnering aan deze twaalf jaar'. Gaulands steun verklaart waarom Höcke niet uit de partij wordt gezet. En zo is de AfD, ruim een half jaar voor de landelijke verkiezingen en vier jaar na de oprichting, het nog altijd niet eens over de richting. Kort nadat Bernd Lucke de AfD in februari 2013 als eurosceptische en conservatieve partij had opgericht, meldden zich al veel leden met rechtse en nationalistische ideeën. Dat leidde in de zomer van 2015 tot een breuk. Lucke vertrok en onder leiding van Petry schoof AfD op naar rechts.

Maar Petry heeft nu zelf problemen met de aantrekkingskracht van haar partij op een extreem-rechtse harde kern. Gauland wil die groep met het oog op de verkiezingen niet verliezen. Petry vreest juist dat een te rechtse toon teleurgestelde kiezers van middenpartij CDU afschrikt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden