'Holocaust kan ons net zo goed overkomen'

Beelden van het NTR-programma 'Onbevoegd gezag'. Verontwaardiging over de hierin gedane uitspraken ijlt nog steeds na. Beeld Screenshot NTR.

De Arnhemse jongerenwerker Mehmet Sahin krijgt binnenkort bezoek van minister Lodewijk Asscher (sociale zaken). Sahin moest onderduiken nadat hij Turks-Nederlandse jongeren had bekritiseerd die op tv de Holocaust verdedigden. Het kabinet vindt dat mensen die jongeren met dit soort verwerpelijke opvattingen tegenspreken, steun verdienen. Asscher schreef dat de Tweede Kamer, en hij voegt nu ook de daad bij dat woord.

De bewuste uitzending van de NTR, 'Onbevoegd gezag', dateert al van 17 februari. Maar de verontwaardiging en verontrusting ijlen nog steeds na; ook in de Tweede Kamer, waar gisteren een overleg over discriminatie deels werd gewijd aan het programma. Een paar jongeren van Turkse afkomst zeiden daarin dat ze 'tevreden' waren dat Hitler zes miljoen Joden liet vermoorden. "Ik haat Joden, klaar!", meldde een van hen. "En heel onze school mag Joden niet", voegden ze eraan toe.

De Turks-Koerdische jongerenwerker Sahin ondervroeg de jongeren. Deze promovendus aan de Vrije Universiteit was op tv even geschokt als de minister en de Kamer nu. "Waar hebben jullie je ideeën vandaan?", vroeg hij zich ontsteld af. Een paar dagen later moest hij onderduiken, uit vrees voor represailles uit de buurt, de Arnhemse wijk Broek, waar veel Turken wonen.

Sadik Harchaoui, directeur van multicultureel instituut Forum, vindt de vraag hoe de pubers aan hun ideeën komen moeilijk en complex. Jonge kinderen nemen haat tegen Joden over van hun ouders, zegt hij. Pubers geven dat soort opvattingen door aan elkaar. Bij studenten ziet hij dat kritiek op Israël door kan slaan naar antisemitisme.

Haten
Ayhan Tonca, voorzitter van het contactorgaan moslims en overheid en CDA-raadslid in Apeldoorn, was zeer verbaasd te horen dat die jongeren in Arnhem Joden zo haten dat ze de Holocaust goedpraten. Pubers bij hem in de moskee verwerpen de houding van Israël tegenover Palestijnen, maar "de Holocaust vinden ze verschrikkelijk. Wat Joden is overkomen, kan ons ook overkomen - zie de moord op zevenduizend moslims in Srebrenica."

De positie van de Palestijnen en, breder, de Midden-Oostenproblematiek, wijst Tonca aan als een van de oorzaken van antisemitisme, ook in Nederland. Nederlandse moslims identificeren zich met de Palestijnen. Het regime in Iran, dat uit is op de vernietiging van de staat Israël, werkt volgens Tonca haat tegen Joden ook in de hand, net als de Arabische zenders, met hun eigen blik op de Israëlpolitiek.

Een gevoel van 'met twee maten meten' kan evengoed een rol spelen, vermoedt het raadslid. PVV-leider Wilders mag de vreselijkste dingen zeggen over de islam en over moslims, maar als zij iets vreselijks zeggen over Joden, Nederlanders, of Wilders, dan is de boot aan.

Het raadslid gelooft niet dat zijn eigen geboorteland, Turkije, zo'n kwalijke rol speelt. Weliswaar heeft premier Erdogan zionisme, het streven naar een Joodse staat, en fascisme op een lijn gesteld. Maar Tonca wijst erop dat de Turkse leider, die volgende week Nederland bezoekt, geregeld waarschuwt tegen antisemitisme en tegen islamofobie - wat Tonca even erg vindt.

Onderzoek
Komt antisemitisme meer voor onder allochtone dan onder autochtone jongeren? Minister Asscher zei gisteren in de Tweede Kamer dat het inderdaad 'bekend' is dat Jodenhaat bij moslims vaker voorkomt. Maar cijfers voor die stelling zijn er niet, zegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi). Dat verzamelt meldingen van Jodenhaat.

"We houden de achtergronden niet bij", zegt onderzoeker Guy Muller. Hij wijst op onderzoek in Vlaanderen, waaruit blijkt dat 75 procent van de allochtone jeugd antisemitische denkbeelden heeft, tegen 10 procent van de autochtonen.

Het Cidi heeft naar aanleiding van de antisemitische uitspraken van Turks-Arnhemse jongeren het kabinet gevraagd te onderzoeken hoe breed de vooroordelen verspreid zijn onder middelbare scholen.

 
Verontrusting na uitspraken van jongeren in Arnhem
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden