'Holocaust-actie beledigend'

Dierenbeschermingsorganisatie Peta stond gisteren met haar - uitgeklede - controversiële project 'Holocaust on your plate' op het Amsterdamse Leidseplein. Bijna alle panelen werden - even - verboden.

Emily Gordts

AMSTERDAM - Het Leidseplein, twaalf uur 's middags. Een handjevol Peta-organisatoren staat naast een paneel waarop een foto van een koe met oormerk. De jongeren duwen voorbijgangers een foldertje in de hand. Ze hebben een vergunning, maar toch staat plots de politie voor hun neus. Eerder had die al zeven van de acht panelen verboden. Nu heeft ze het op de folders gemunt. Daar staan foto's op van de Holocaust, en dat mag niet. Althans, dat meent de politie. Inleveren dus.

Projectleider Matt Prescott (22) vindt de reactie van de politie 'belachelijk'. ,,Dit is de tachtigste keer dat ik deze tentoonstelling op touw zet. Alleen in Stuttgart, de eerste stad van onze Europese tournee, stuitten we op soortgelijk verzet. Dat we onze sympathie voor dieren niet mogen uitdrukken, is een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.”

Binnen anderhalf uur heeft hij zijn gelijk gehaald. Na overleg met justitie geeft de politie de panelen en folders terug. Volgens de officier van justitie worden met het tonen daarvan geen strafbare feiten gepleegd.

Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), noemt het project beledigend en kwetsend.

,,Nee, ik ga er niet heen. Ik word liever niet misselijk van dat soort dingen. Het is bizar en smakeloos dat men kan vergeten dat er nog overlevenden van de Holocaust zijn. Die worden nu gelijkgesteld aan beesten; dierenleed of niet.”

Prescott is zelf joods. ,,Overlevenden van de Holocaust vertellen dat ze als beesten werden behandeld. Ik draai die analogie gewoon om. Ik begrijp dat sommige joden de vergelijking moeilijk aanvaarden, maar alleen door schokkende beelden kan de hypocrisie doorbroken worden.”

De aanwezigheid van de politie trekt de aandacht. Catherina Berndsen uit Amsterdam steunt Peta. ,,Dieren zijn liever en worden toch vreselijk behandeld. Je kan niet doen alsof dierenleed niet bestaat. Als foto's van mensenleed nodig zijn om het besef te vergroten, moet dat maar.”

Het Duitse echtpaar Karras uit Wiesbaden: ,,Waarom de Holocaust hierbij betrekken? Het zou genoeg geweest zijn alleen foto's te tonen die duidelijk maken hoe slecht dieren behandeld worden. Dit gaat ons te ver.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden