Hollywoodster kust Bollywoodster

Was het nou een goede kus, die van 15 april jongstleden in India, op een manifestatie over ’Aids awareness’, uitgewisseld tussen Hollywoodster Richard Gere en Bollywoodster Shilpa Shetty? Die kus waar Richard Gere nu misschien twee jaar de gevangenis voor in moet, mocht hij zich weer eens in India vertonen.

Een goede kus heeft een goed verhaal nodig. Alfred Hitchcock, die over alles wat film betreft een theorie had en dus ook over de kus, legde het ooit uit aan collega François Truffaut. Met de kus is het net als met een bom in een film; je moet hem voelen aankomen, pas dan wordt het spannend. Maar hij moet toch ook subtiel zijn, vond Hitchcock, en verrassend.

Een goede filmkus heeft een uitgekiend evenwicht tussen verzet en overgave nodig. Dat was waarom hij de voorkeur gaf aan Grace Kelly boven Marilyn Monroe of Brigitte Bardot. Als koele, klassieke Grace bij de opening van ’To Catch A Thief’ in een vloeiende beweging met het hoofd naar links haar lippen op die van Cary Grant drukt, is dat toch een spannende verrassing, geen logisch gevolg van haar aanwezigheid.

Nu stamt Alfred Hitchcock uit de preutse prehistorie, toen de kus nog spannend was, maar kijk naar de recente winnaars in de categorie ’Best Kiss’ van de MTV-Movie Awards en zijn verhaal gaat nog steeds op. Zeker de meeste recente ’beste kussen’ eindigen in gewelddadige hartstocht tegen de muur of op de grond, in houdingen waarin we Grace Kelly nooit hebben zien liggen, maar favoriet zijn toch ieder jaar weer de ongewone, verboden kussen. Zo vielen Kirsten Dunst en Spider-Man in de prijzen, en Selma Blair en Sarah Michelle Gellar in ’Cruel Intentions’.

En de onvolprezen topkus is de winnaar van vorig jaar, die tussen cowboys Heath Ledger en Jake Gyllenhaal. De beste kus in jaren omdat hun passie niet alleen de kussende mannen zelf maar ook het publiek overrompelde.

Het verhaal is er: Hollywoodster kust Bollywoodster, gevangenisstraf dreigt. Maar de kus van Richard Gere (zie ook op internet: www.youtube.com) doet die plot geen eer aan. Shilpa Shetty, die inwendig haar roem ziet groeien, blijft er bij lachen maar wordt gesmoord door de grijsaard in spijkerbroek die haar eerst twee prikjes op de wang geeft en haar vervolgens, ’huggend’ tegen de grond duwt.

Niks aan. Te veel verrassing, te weinig spanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden