Hollywood is tegen oorlog
Eigenlijk was de Amerikaanse actrice Susan Sarandon de afgelopen week in Engeland om haar nieuwste film te promoten, maar ze greep alle publiciteit aan om aandacht te vragen voor wat haar echt bezighoudt: de dreigende oorlog tegen Irak. Sarandon is fel tegen. Tijdens de première van 'The Banger Sisters' in Londen sprak ze Amerika's trouwste bondgenoot, Tony Blair, eens stevig toe: ,,Dat hij zich liet verleiden door Bill Clinton kan ik nog begrijpen, maar wat hij met Bush gemeen heeft is volslagen duister voor mij.''
Sarandon heeft zelfs de immer giechelende Goldie Hawn, die naast haar in de film speelt, tot een pacifiste omgekneed. Hawn, die normaal gesproken alleen praat over haar eeuwigdurende jeugd en intens gelukkige huwelijk met acteur Kurt Russell, hield op de Duitse tv zowaar een gloedvol betoog tegen de oorlog.
Maar geen Amerikaanse ster ging zo ver als Sean Penn, beter bekend als de ex-man van Madonna. Hij wilde met eigen ogen zien tegen wie Amerika nou eigenlijk ten strijde trekt. Half december vloog hij naar Bagdad. Hij werd uiteraard met open armen ontvangen door de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tarik Aziz en hij bezocht een kinderziekenhuis. ,,Als ik bloed aan mijn handen krijg, dan wil ik dat het niet onzichtbaar is. Laat het dan het gezicht hebben van de mensen die ik hier ontmoet heb'', zei Penn.
Zijn reis, zo benadrukte hij, was bedoeld om zichzelf en de Amerikanen te informeren, niet om het op te nemen voor Irak. Hij keek wel uit. De Amerikanen zijn de reis die Jane Fonda in 1972 naar Noord-Vietnam maakte nog altijd niet vergeten. Ze keerde zich daar openlijk tegen president Nixon en noemde de Amerikaanse soldaten criminelen. Jaren later bekende ze in een interview dat ze hier enorm veel spijt van had en dat ze beter had moeten weten. Maar velen hebben de actrice nooit vergeven.
Fonda is nu ook tegen de oorlog, maar ze drukt zich stukken voorzichtiger uit. Net als de ruim honderd sterren die zich hebben verzameld onder de vlag van de 'Artists United to Winning Without War'. Voorman Mike Farrell (hij speelde Captain B.J. Hunnicut in de anti-oorlogserie 'Mash') schreef in december een open brief aan president Bush die begon met de zin: 'Wij zijn vaderlandslievende Amerikanen'. Hij en ondertekenaars als Susan Sarandon, haar man Tim Robbins, Kim Basinger, Matt Damon, Michael Stipe van REM, Mia Farrow en Anjelica Huston vinden ook dat Saddam ontwapend moet worden, maar ze geloven meer in diplomatie dan in oorlog.
Natuurlijk zette ook ras-actievoerder Martin Sheen zijn handtekening. De Hollywood-veteraan is al zeventig keer gearresteerd wegens deelname aan de meest uiteenlopende demonstraties. Twee jaar geleden kreeg hij drie jaar voorwaardelijk nadat hij had meegedaan aan een protest bij een militaire basis.
Het moet allemaal heel verwarrend zijn voor de Amerikanen, want Sheen speelt al weer een paar jaar de Amerikaanse president in het populaire 'West Wing', een serie over het wel en wee in het Witte Huis. Voor zijn collega in het echte leven heeft Sheen slechts minachting. Hij noemde Bush in een interview een idioot.
Nu het prijsuitreikingsseizoen in Hollywood in volle gang is, hebben de sterren meer dan ooit een podium en een enorm publiek om hun boodschap uit te dragen. Tijdens de Oscar-uitreiking in maart kunnen we waarschijnlijk een aantal politiek getinte speeches verwachten.
Bij de Golden Globes in december was het al raak. De Spaanse regisseur Pedro Almodovar deed een geëmotioneerde oproep tot vrede. Het leverde hem een staande ovatie op van de verzamelde Amerikaanse filmwereld. Actrice Sharon Stone klom bijna op haar stoel van enthousiasme en Sarah Jessica Parker van 'Sex and the City' pinkte een traantje weg. Engagement is weer helemaal in.