Hollywood is helemaal niet zo racistisch

Trouw kijkt naar Amerika zoals Amerikanen dat doen. Van binnenuit. Dit is een klassieke fout. Het is veel interessanter om als Europeaan naar Amerika te kijken. Hier spelen immers andere controverses dan in Amerika. Deze afstand tot het onderwerp kan worden aangewend om een gedegen analyse te maken. Helaas analyseert Trouw de controverse rond de Oscarnominaties geheel van binnenuit (Trouw, 27 februari).

De publieke opinie in de Verenigde Staten is emotioneel en dramatisch tot in het hysterische. Missers worden er genadeloos op de spits gedreven. De Civil Rights Act van 1964 heeft als ongewenst neveneffect een cultuur van aanklagen en procederen aangezwengeld. Dat kent Europa veel minder. In vergelijking met deze woeste zee, is Nederland een kalme recreatieplas.

Dit verschil in cultuur dient zijn weerslag te hebben in de verslaggeving. Want van buitenaf bekeken is de controverse rond de Oscarnominaties een storm in een glas water.

Drie jaar geleden werd de film '12 Years a Slave' bedolven onder de Oscarnominaties. Het kan dus wél. En Will Smith werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in 'Concussion'. De Golden Globe is toch ook een Hollywoodprijs? Die 'taaie discriminatie in Hollywood' lijkt dus mee te vallen. Het blijkt ook uit het aantal latino-nominaties dit jaar: negen stuks, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Dit zijn de hoogste categorieën in de hele prijzenshow.

En kijk naar Leonardo DiCaprio. Eindelijk heeft hij zijn beeldje ontvangen. Ondanks zijn indrukwekkende oeuvre was DiCaprio nog nooit in de prijzen gevallen. Dat klinkt controversieel, maar het gebeurt vaker. De legendarische regisseur Martin Scorsese ('Taxidriver', 'Goodfellas') kreeg pas in 2006 een Oscar voor zijn film 'The Departed'. Het is echt niet voorbehouden aan zwarte acteurs en filmmakers om buiten de boot te vallen.

Trouw stelt: 'Een zwarte James Bond, dat zou mooi zijn.' Gaat het daarom? Volgens mij verdient de meest getalenteerde deelnemer een lauwerkrans, anders niemand.

Zoals Martin Luther King zei: "Ik droom van de dag dat mijn vier kinderen in een land leven waar ze niet zullen worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar op hun karakter."

Amerika bijt zich hysterisch vast in complotten van vermeende racisten. Maar vanuit Europa bekeken, valt dat alleszins mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden