Hollywood in het Witte Huis

Hollywood is overal, in Amerika nog wat meer dan hier. Dat ook de Amerikaanse politieke en militaire leiding hechten aan de cinema weten we sinds 2001 toen een denktank van het leger scenarioschrijvers (onder wie tegendraadse figuren als David Fincher van 'Fight Club') uitnodigde om mee te denken over strategieën voor 'the war against terrorism'.

Jann Ruyters

In de maandag op tv vertoonde documentaire 'All the president's movies' konden we nog wat meer proeven van het daar zo breed gedeelde geloof in de eigen cinema. De film baseerde zich op het logboek van Witte Huis-operateur Paul Fischer die 35 jaar lang bijhield welke film door wie gezien werd. Zo hoorden we over Nixons voorliefde voor 'Patton' (hij zag hem drie keer) en kon worden achterhaald dat hij de film over de megalomane generaal ook bekeek op de avond voor zijn besluit de Vietnam-oorlog uit te breiden naar Cambodja. We hoorden over Bush jr. die na het zien van 'Black Hawk Down' zwoer dat hij een Amerikaanse missie in het buitenland nooit militaire luchtsteun zou weigeren.

David Russell van 'Three Kings' zag zijn eigen film over de Golfoorlog op het Witte Huis en filmde met privécamera Clintons commentaar dat het in de steek laten van de Iraakse sjiieten het wellicht noodzakelijk maakte om nog een keer terug te keren.

Interessanter dan die speculaties over de invloed van de cinema op politieke besluitvorming waren de via de films geboden inkijkjes in de president als mens. Zoals je ze in het gewone leven ook opdoet.

De ongeduldige John F. Kennedy, wiens filminteresse vooral uitging naar James Bond en Marilyn Monroe, verliet al na tien minuten getergd de vertoning van 'L'année dernière a Marienbad'. Richard Nixon hield daarentegen niet alleen van 'Patton' maar ook van 'Citizen Kane' en de westerns van John Ford.

Uiteraard veel echte-mannen-films onder de favorieten. Dwight D. Eisenhower zag louter westerns, Ronald Reagan vooral films met zichzelf. Bill Clinton raakte reflectief van 'Fight Club' en 'American Beauty' (ja ja) en George Bush van 'Saving Private Ryan'(o jee).

Eenzijdig is de relatie tussen Hollywood en het Witte Huis trouwens niet. Scenarioschrijvers pikken soms ook weer wat van presidenten op. Volgende week verschijnt 'Star Wars, episode III: the revenge of the Sith'.

Daarin roept de net tot het Kwaad bekeerde Darth Vader op het hoogtepunt uit: 'Wie niet met mij is, is mijn vijand!' 'Alleen een [evil] Sith ziet het zo zwart-wit', reageert nobele Obi-Wan Kenobi. Zo, zo. Die zit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden