Holleeder wijt veel aan zijn jeugd in de Jordaan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat schreeuwen en dreigen heeft hij van zijn opvoeding in de Amsterdamse Jordaan. Dat hij het slechte pad op ging, wijt hij aan een gebrek aan startkapitaal in zijn familie. En dat hij maar niet begrepen wordt door de officieren van justitie komt doordat hij een andere opvoeding heeft genoten dan zij. Hij ging immers met kapotte schoenen naar school en kwam daar met natte voeten aan.

Han Koch

Willem Holleeder (59), verdacht van vijf moorden waaronder die op zijn bloedgabber Cor van Hout (ook uit de Jordaan) en vastgoedhandelaar Willem Endstra, treft zelf nooit blaam.

Anthony Hopkins

Het Openbaar Ministerie confronteerde de verdachte vandaag met een groot aantal geluidsfragmenten waarop de stemmen zijn te horen van zijn zusters Sonja en Astrid. Op een van de fragment meldt Willem dat hij het gedrag van zus Sonja : "Zat, Zat, Zat, Zat is, de kankerhoer."

Dat hij zich zo uitlaat over haar heeft alles te maken met fouten die zij heeft gemaakt en waarvoor ze de rekening zal moeten betalen. Tegen zijn zin in heeft zij de rechten verkocht op de film die gaat over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Zij gaat tegen zijn zin naar de VS en zet een vrolijk kiekje op internet, een plaatje van haar en hoofdrolspeler Anthony Hopkins. Holleeder is des duivels, deels omdat hij niet meedeelt in het geld voor de film maar ook omdat andere Heineken ontvoerders geen cent krijgen. Zijn zus Sonja houdt alles voor haarzelf, zo vindt hij.

Op het geluidsfragment gaat Willem volledig uit zijn dak. Het OM hoort in de teksten een bedreiging. Holleeder is het daar volstrekt mee oneens. De felle toon waarmee hij spreekt, is geen voorbode van een pak slaag of erger nog een liquidatie, legt hij uit. Nee, zo spreekt nu eenmaal een jongen die zijn roots heeft in de Amsterdamse Jordaan. Het OM hoort in de vele fragmenten een patroon: verdacht dreigt altijd eerst en praat pas daarna.

Roofovervallen

Het woord De Jordaan valt zeer regelmatig. De loopbaan van Holleeder begint met een baantje in een modezaak, hij is stukadoor en ziet vervolgens groot geld in het bestaan als koppelbaas. Tot twee keer toe zit hij vast voor een roofoverval en dan volgt de ontvoering van Freddy Heineken. Dat moet de grote stap voorwaarts zijn, de sprong van de armoede naar een beter bestaan, een overgang ook van de onderwereld naar de bovenwereld. Het had allemaal anders kunnen lopen, realiseert Holleeder zich voor de rechter. Ook hier wordt de schuld voor zijn handelen bij een ander gelegd. "Er was geen kapitaal in de familie om een zaak te beginnen," zo stelt de verdachte vast.

Dat hij nu vast zit, adres is de inrichting in Vught, is ook zijn schuld niet. Het heeft alles te maken met de valstrikken die misdaadjournalist Peter R. de Vries en zijn zus Astrid voor hem neerzetten. Maar ook door de verklaringen van zijn zus Sonja. Holleeder schreeuwde af en toe in de rechtszaal, maar wist zich goed te beheersen op een moment na. Dat was toen hij memoreerde dat iedereen van de familie die hem nu wil zien hangen ook mee heeft geprofiteerd.

Lees ook: Advocaten van Willem Holleeder leggen zus Sonja op de pijnbank

Lees ook ons uitgebreide interview met Astrid Holleeder terug: "Ik heb pas rust als hij er niet meer is"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden