Holleeder vindt zichzelf meer slachtoffer dan dader

Beeld ANP

Een boef, maar niet gevoelloos. Zo heeft Willem Holleeder, verdacht van vijf moorden, waaronder die op zijn zwager Cor van Hout, zich deze week gepresenteerd.

Willem Holleeder vindt zichzelf meer slachtoffer dan dader. Zijn zussen Astrid en Sonja ziet hij eerder als ondankbare familieleden dan als slachtoffers van zijn terreur, en hij beschouwt ze als onbruikbare getuigen voor justitie.

Holleeder is van plan de waarheid te spreken, zo beloofde hij de rechtbank Amsterdam. Dat hij eerder loog over het losgeld dat hij ontving na de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken - hij zou het verbrand hebben, wat niet klopte - had zo zijn reden. Hij wilde zijn zus Sonja, de vrouw van mede-ontvoerder Cor van Hout, niet in verlegenheid brengen. Als de fiscus zou vermoeden dat een deel van het geld bij haar was beland, zou Sonja last met de inspecteurs kunnen krijgen, zegt hij.

Nu zijn zus tegen hem gaat getuigen, is die noodzaak om te liegen voorbij. Holleeder schoot vandaag vol toen hij over Sonja sprak - “Ik hou nog steeds van haar” - maar over de getuigenis tegen hem is hij zeer teleurgesteld. De waarheid vertellen is nu meer dan ooit geboden, zo vond Holleeder. Voor lichtere delicten wilde hij voorheen met liegen wel een celstraf van een paar jaar riskeren. Maar bij levenslang voor moord ligt dat even anders.

Holleeder deed de rechtbank deze week nog een tweede belofte. Waar hij in het verleden geen namen noemde, zal hij de komende weken zoveel mogelijk man en paard noemen. Met twee uitzonderingen. Mensen die zich niet tegen hem keerden en hem hebben geholpen hebben niets te vrezen. Hetzelfde geldt voor ouwe gabbers of anderen die hij misschien wel ernstig in gevaar zou brengen als hij eerlijk alles zou vertellen.

Astrid

Deze week is gebleken dat zijn zus Astrid een zware tijd tegemoet gaat als wellicht wel de belangrijkste getuige tegen haar broer. Die gaat in de tegenaanval. Donderdag nog liet Holleeder weten dat hij liever niet had dat Astrid haar studie rechten destijds verruilde voor het management van de Achterdam, de hoerenwijk in Alkmaar. Die positie was vrijgekomen na de moord op Cor van Hout, een van de zaken die Holleeder wordt aangewreven.

Astrid heeft eerder tijdens verhoren verklaard dat haar broer Willem deze buurt, die goed geld opleverde, wilde hebben. Holleeder hield vandaag vol dat juist Astrid de erfenis van Van Hout wilde verzilveren. En passant wees hij de rechter er op dat zijn zus dan wel advocaat is, maar ook een relatie had met de beruchte crimineel Johan Verhoek alias de Hakkelaar.

Cor

De dood van Cor van Hout, in 2003 neergeschoten in de Amstelveense Dorpsstraat, heeft de familie gespleten. “Cor lag in Amstelveen nog op de grond toen ze al een collega-advocaat naar zijn lijfwacht stuurde om te vragen waar zijn geld was”, verklaarde Holleeder over Astrid. De zussen betogen juist dat Willem direct na de dood van Cor al aanklopte voor geld om de huurmoordenaars te betalen. Dat diende te geschieden met de opbrengst van een woning in Spanje.

Holleeder ontkent iets met de dood van Van Hout te maken te hebben. Hij beschuldigt de in 2005 geliquideerde crimineel John Mieremet. Die zou in 2000, na de gewelddadige dood van Sam Klepper in Amsterdam Buitenveldert, al een miljoen gulden op het hoofd van Van Hout hebben gezet.

Er zijn nog vele zittingsdagen te gaan met de verhoren van de beide zussen. Een uitspraak wordt pas later dit jaar verwacht.

Lees ook: Holleeder: Familie moest delen in geld Heineken-ontvoering

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden