Holleeder verder in het nauw door belastende verklaringen

Steeds meer mensen durven tegen onderwereldveteraan te getuigen in liquidatiezaak

Voor Willem Holleeder (56) stapelen niet alleen celstraffen zich op. Minstens zo verontrustend voor de crimineel is de steeds langere rij getuigen die hem aanwijst als opdrachtgever van liquidaties.

De Turkse drugshandelaar Hidr K. (40) is de laatste die deze maand aansloot. Voor politie en justitie is hij naast een bekende boef al langer een waardevolle getuige. Zo legde hij als ingewijde in het criminele milieu gedetailleerde verklaringen af over de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, op 17 mei 2004. Het leverde meerdere verdachten op, tegen wie het gerechtelijk vooronderzoek nu nog loopt.

Met zijn jongste verklaringen over de rol van Holleeder als opdrachtgever van liquidaties werpt K. zich stilaan op als spin in het web van tegengestelde belangen: die van politie en die van het criminele milieu. Dat levert hem een zowel riante als gevaarlijke positie op.

Eerst zette hij de recherche op het spoor van de vermoedelijke daders van de moord op Endstra. Nu wijst hij Holleeder samen met crimineel Dino Soerel en de in februari 2011 geliquideerde Stanley Hillis aan als gezamenlijke regisseurs van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

"Als je van Dino een opdracht krijgt, dan weet je dat die automatisch ook van Willem is", zei kroongetuige Fred Ros in het liquidatieproces Passage eens tegen de recherche. Hij doelde hiermee op Soerel en Holleeder. De verklaringen van getuige Hidr K. sluiten daarop aan. Zoals ook Willem Endstra en de op 20 april 2006 vermoorde caféhouder Thomas van der Bijl voor hun beider liquidatie de recherche al heimelijk vertelden over nauwe samenwerking tussen Soerel en Holleeder.

Daarnaast zijn er verklaringen van nabestaanden van slachtoffers van liquidaties die in dezelfde richting wijzen. De broer van Thomas van der Bijl is één van hen. Als getuige in het liquidatieproces Passage zei hij dat de caféhouder in de maanden voor zijn dood een ongekende angst voor Holleeder kende. Uit de kring van nabestaanden van de op 2 november 2005 eveneens geliquideerde vastgoedhandelaar Kees Houtman kwamen dezelfde geluiden.

Voeg daar soortgelijke voor Holleeder belastende verklaringen van Peter la Serpe, kroongetuige in het Passage-proces, aan toe, en de gemoedstoestand van de voormalige Heinekenontvoerder laat zich raden. Het verklaart mogelijk waarom hij zich op zijn zwijgrecht beroept sinds hij vorig jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van Houtman en Van der Bijl. De rechtbank behandelt deze zaak woensdag voor het eerst pro forma.

De groei van het aantal mensen dat tegen Holleeder getuigt zegt iets over de tanende invloed van de veteraan. Uit vrees voor mogelijke represailles, van hem of vanuit zijn omgeving, werd aanvankelijk uitsluitend gezwegen. Later kwamen de heimelijk bij de recherche afgelegde verklaringen van onder meer Willem Endstra en Thomas van der Bijl. La Serpe en Ros volgden, in ruil voor tegenprestaties zoals strafvermindering, een nieuwe identiteit en de kans elders een bestaan op te bouwen.

Hidr K. zet een volgende stap. Hij heeft Justitie om bescherming gevraagd en krijgt die ook, maar hiermee is voor hem de kous af. Dat maakt hem tot een voor Justitie betrouwbare getuige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden