Holleeder-tapes naar buiten gekomen

Beeld anp

Aan de vooravond van Willem Holleeders proces kwam RTL Late Night met de zogenaamde Holleeder-tapes; geluidsopnamen gemaakt van de gesprekken tussen de crimineel en zijn zus Sonja Holleeder. In deze geluidsfragmenten, die in het bezit zijn van Peter R. de Vries, is te horen hoe 'de Neus' haar meerdere keren bedreigd.

"Wie denk je dat je bent? Eén fout en dan is het klaar hoor!", dreigt Holleeder. Ook zegt hij dat zijn zus rustig moet doen, terwijl zij in het geluidsfragment rustig lijkt te blijven en haar stem niet verheft. "Als je nog een keer tegen me schreeuwt, zal je zien wat ik met je doe, kankerhoer!"

Ook beweert hij dat niemand hem iets kan maken en dat zijn zus de oorzaak van al zijn problemen is: "Jij bent alleen maar een stoorzender in mijn hele leven! Ik heb alleen maar ellende van je, kankerhoer! Allemaal tegen mij, door jou!"

Holleeder stelt dat hij een speciale status heeft
Holleeder stelt in het fragment dat hij niet zomaar iemand is, maar dat hij een speciale status heeft: "Ik ben een bekende Nederlander hier, ik laat me door niemand uitkafferen, wie dan ook!" Volgens Peter R. de Vries kwamen woordwisselingen van dit kaliber een aantal keer in de week voor en stond zij daar jarenlang bloot aan.

Gisteren werd bekend dat de zussen en Holleeders ex-vriendin belastende verklaringen tegen hem hadden afgelegd. Zo zou hij zijn zus Astrid Holleeder hebben toevertrouwd dat hij al een schutter had geregeld om misdaadjournalist Peter R. de Vries te laten vermoorden. Dat moest gebeuren als hij vast kwam te zitten door de aangifte van De Vries tegen Holleeder. De Vries deed twee jaar geleden aangifte tegen Holleeder wegens bedreiging. Vorige maand werd Holleeder hiervoor veroordeeld.

"Als ik het niet zou zeggen, zou iedereen er aan gaan"
De betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties staat voor Astrid Holleeder als een paal boven water. Hij wilde van haar weten waar Cor van Hout, die getrouwd was met hun zus Sonja Holleeder, verbleef. "Als ik het niet zou zeggen, zou iedereen er aan gaan", verklaarde Astrid Holleeder.

Willem Holleeder zit volgens Astrid ook achter de moord op Willem Endstra. Endstra betaalde aan Holleeder maar dat was niet genoeg. Holleeder had te horen gekregen dat Endstra met de Criminele Inlichtingen Eenheid praatte. "Endstra mocht niet meer betalen. Het was klaar, zei Willem. Endstra wist wat dat betekende", aldus Astrid Holleeder.

De rechtbank in Amsterdam buigde zich vandaag onder meer over het verlengen van Holleeders voorarrest. De vraag is of daarbij ook de nieuwe verklaringen aan bod komen die aan het dossier zijn toegevoegd. Nieuwe belastende getuigenissen van de zussen en de ex van Holleeder verschenen gisteren in de media.

Drukte tijdens rechtszaak
Het was vanmorgen erg druk tijdens de pro-forma zaak in Amsterdam, waarbij Holleeder terecht stond voor betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaren Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Volgens twitterende aanwezigen was het voor alle belangstellenden dringen om binnen te komen. "Ik voel me net een filmster", zei advocaat Stijn Franken vanwege het spervuur aan geklik van fotografen.

Holleeder blijft in voorarrest voor de liquidatiezaak die tegen hem loopt, besloot de rechtbank. Holleeder en zijn advocaat kondigden tijdens de zitting al aan om niet om de voorlopige vrijlating van Holleeder te vragen.

Zwart scherm
De Amsterdamse crimineel zat in de rechtszaal achter een zwart scherm en was dus voor het publiek niet te zien. Het scherm stond er niet omwille van veiligheidsredenen, maar om ervoor te zorgen dat 'de Neus' geen contact met de publieke tribune kon hebben.

Trouw-redacteur Han Koch is ter plaatse en vertelt dat de hoeveelheid potiënele zaken die zich aandient groter wordt. "Er is nu een nieuwe stroom van verdenkingen. Het is een sneeuwbal die aan het rollen is. We kunnen nu wel zeggen dat dit langzaam een lawine wordt." Met de nieuwe stroom aan verdenkingen doelt Koch op de nieuwe getuigen die zich hebben gemeld, waaronder drugshandelaar Hidr K., Holleeders zussen en zijn ex.

Vertraging
De officier van justitie meldde dat het onderzoek naar de nieuwe verklaringen mogelijk vertraging oplevert in het strafproces. Om hoeveel vertraging het gaat, is nog onduidelijk.

Volgens de officier van justitie zijn er genoeg harde bewijzen in het dossier om de verlenging van voorlopige hechtenis te rechtvaardigen. Het bewijs bestaat vooral uit getuigenverklaringen die overeenstemmen en elkaar versterken. Ook meldde de OvJ dat het feit dat getuigen allemaal een andere relatie met Holleeder hadden een sterk punt is. Het OM wil in mei beginnen met het verhoren van getuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden