Holleeder praat niet over Dino, maar de geest van Soerel hangt boven zijn zaak

null Beeld ANP
Beeld ANP

Praten over de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel? De van vijf moorden verdachte Willem Holleeder peinst er niet over.

Han Koch

Is het angst voor eventuele repercussies van de man die volgens het Openbaar Ministerie jarenlang optrok met Holleeder in het criminele circuit? “Ik heb nooit namen genoemd, ik ben nu zestig en ik zal niet veranderen,” herhaalde de verdachte nog maar eens.

Al vijftig zittingsdagen lang persisteert Holleeder in die houding. Hij wil de rechters heel veel uitleggen, maar praten over Soerel, met wie hij volgens het OM een criminele organisatie vormde, is er niet bij. Dat wil niet zeggen dat de naam van Soerel niet met grote regelmaat valt. Maandag kwam de relatie tussen beide mannen met grote regelmaat ter sprake. Op de agenda stond het verhoor van getuige Peter R. de Vries (of zoals rechtbankvoorzitter hem steevast noemt Peter de Vries dus zonder de R).

De Vries openbaarde recent een tape met daarop een gesprek uit 2011 tussen De Vries en Holleeder via de advocatentelefoon van Stijn Franken, Holleeders advocaat. Erg veel nieuw bewijs levert die tape niet op, maar biedt wel een blik op de verhouding tussen Soerel en Holleeder.

Peter R. de Vries staat de pers te woord in de Bunker. Beeld ANP
Peter R. de Vries staat de pers te woord in de Bunker.Beeld ANP

Directe aanleiding voor het gesprek met De Vries is een verzoek van Soerels advocaat Benedicte Ficq aan Holleeder om een positieve verklaring af te leggen voor Soerel in zijn proces. Dat zou dan een meinedige verklaring zijn. Holleeder legde dat verzoek uit als een bedreiging. Vandaar dat hij ervoor koos, als ware het een testament, De Vries te informeren over Soerel. Die mocht dat alleen openbaren als Holleeder zou komen te overlijden door een misdrijf. “Maar ik zit nog niet op een wolkje”, aldus Holleeder. Over de angst die spreekt uit de actie om De Vries als houder van het testament te gebruiken wilde Holleeder niets zeggen.

Geheimhouderstelefoon

Wat uit het opgenomen gesprek wel blijkt is dat Holleeder en Soerel beiden fungeerden als deurwaarders voor criminelen die crimineel vermogen hadden gestald in de vastgoedwereld. Holleeder zelf noemt het ‘meer bemiddelen bij zakelijke geschillen’. Hij hoefde niet te dreigen, iedereen die Holleeder aan de deur kreeg wist dat er moest worden betaald.

Soerels reactie op de tape van De Vries is dat hij nu wil getuigen in het proces tegen Holleeder, over de voor hem belastende verklaringen. Dat heeft het advocatenkantoor dat hem bijstaat, Ficq & Partners Advocaten, zondagavond laten weten. Soerel heeft levenslang gekregen in het liquidatieproces Passage.

Holleeder valt in slaap bij tv-serie ‘Judas’

“Ik heb er van gemaakt wat ik er met mijn achtergrond van heb kunnen maken. Ja, ik heb geld verdiend, veel geld. En daar heb ik goed van geleefd, maar ik heb er ook last van gehad.” Willem Holleeder maakte gisteren met rechtbankvoorzitter Frank Wieland de balans op.

De rechter is bezig aan zijn laatste klus voor hij met pensioen gaat en Holleeder loopt het risico dat hij voor de rest van zijn leven in de cel moet verblijven.

In de analyse van de verdachte over zijn leven zit weinig berouw. Dat de Heineken-ontvoering hem in de hele wereld bekend heeft gemaakt, verbaast hem. Vrijwel dagelijks is hij de laatste tijd op de tv te zien. Hij staat ’s morgens vroeg op en gaat bijtijds op zijn cel in Vught naar bed. “Tenzij ­Peter bij Jinek zit, dan kijk ik dat even af.” De tweede aflevering van de tv-serie ‘Judas’, naar het boek van zijn zus Astrid, zag hij deels. “Ik ben halverwege in slaap gevallen”, sprak de man die vindt dat hij best een roerig leven heeft gehad. Later dit jaar volgt Holleeders laatste woord. Het OM werkt nu aan het requisitoir.

Lees ook:

De tussenstand van het Holleeder-proces: de mythe van knuffelcrimineel is doorbroken

In de strafzaak tegen Willem Holleeder (60) zijn de verhoren vrijwel afgerond, de nabestaanden hebben gesproken, in februari volgt de strafeis. Han Koch maakte eind vorig jaar een tussenbalans op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden