Holleeder pareert zus Astrid

proces | In het proces tegen Willem Holleeder speelt het boek van zuster Astrid een pikante rol. De ver-dachte sprak er zelfs over.

Kwistig met woorden is de bekendste crimineel van Nederland nooit geweest. Gisteren las Willem Holleeder voor de rechtbank Amsterdam zowaar twee velletjes tekst voor als antwoord op het vuistdikke boek 'Judas' dat zijn zus Astrid schreef over hem, de familie en de wijze waarop hij vooral zijn zussen terroriseerde.

"Als het niet over mij zou gaan, zou ik geschokt zijn over het verhaal dat As heeft geschreven. Maar het is het verhaal van Astrid. En het klopt niet wat ze zegt. Het is bedoeld voor de rechter, maar die moet rechtspreken via de bewijzen." Holleeder, die voor onder meer de moord op zijn zwager Cor van Hout terechtstaat, vreest geen eerlijk proces meer te krijgen nu heel veel over hem via de media wordt gespeeld, en zijn zussen Astrid en Sonja zich in bepaalde dossiers, waar zij zelf bij betrokken zijn, beroepen op hun verschoningsrecht. "Astrid wil geen vragen beantwoorden. Maar nu er een boek is, moet ze ook eerlijk antwoorden. Maar dat doet ze niet, omdat ze niet wil dat de waarheid boven water komt."

Holleeder had gisteren duidelijk de behoefde de houding aan te nemen die hij ook aannam in het tv-programma College Tour van Twan Huys: een vriendelijke crimineel met de ontvoering van biermagnaat Heineken als grootste zonde uit al weer een ver verleden. Dat hij in het boek als een tiran naar voren komt, die niet schuwt zijn familie met de dood te bedreigen, pareerde hij met: "Ik schreeuw als ik boos ben en dat is niet goed. En dat ik dan dreigende taal spreek is ook niet goed. Maar ik ben niet de enige in mijn familie die schreeuwt. Dat hebben wij ons aangeleerd. Ik heb mijn familie niet geterroriseerd maar zij hebben van mij geprofiteerd. Het welzijn van mijn familie is heel erg belangrijk en het wordt tijd dat Sonja en Astrid gaan antwoorden."

Als bewijs voor zijn rol als hoeder van de familie herhaalde hij nog maar eens het verhaal dat hij een bedrag van 1 miljoen euro betaalde teneinde Cor, de man van Sonja, te behoeden voor een aanslag in de Amsterdamse Deurloostraat. Holleeder zou de later geliquideerde Sam Klepper en John Mieremet die plek hebben gewezen.

Welke status Astrids boek krijgt in dit proces, is nog niet duidelijk. De advocaten van Holleeder hebben nog niet aangeven of zij het boek als een processtuk zien. Als dat zo is, moet het boek aan het dossier worden toegevoegd.

Het Openbaar Ministerie betreurt "de excessieve media-aandacht" die voor het proces is ontstaan na het verschijnen van het boek. De presentatie van Judas was volgens het OM onwenselijk en onverwacht.

Niet gelezen

Holleeder en zijn advocaten zien het boek vooralsnog vooral als onderdeel van een bewuste mediacampagne van de zussen om de publieke opinie te mobiliseren. Zij vrezen dat een eerlijk, onbevooroordeeld proces vrijwel onmogelijk is. De rechters hebben, om niet het verwijt te krijgen bevooroordeeld te zijn, het boek niet gelezen. Voor het OM is het boek nu nog "een testament van de persoon Astrid Holleeder, geen verklaring van de getuige Astrid Holleeder".

De inhoudelijke behandeling van de moorddossiers vindt volgend voorjaar plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden