Holleeder mogelijk weer jaren achter de tralies

Willem HolleederBeeld anp

Willem Holleeder is zaterdagochtend gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gemeld.

Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen van kroongetuige Fred R.. Hij heeft volgens het OM belastend over Holleeder verklaard. De 56-jarige crimineel werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Holleeder na zijn zes jaar lange gevangenisstraf, die afliep in 2012, nooit afscheid genomen van de zware misdaad. In het Liquidatieproces wordt hij door Fred R. genoemd als een van de opdrachtgevers. Nog steeds zou hij er een dodenlijst op nahouden. Er is recidivegevaar, vindt het OM. En dus werd er de laatste tijd alles aangegrepen om hem van de straat te halen.

Vastgoedhandelaar
Voor de moorden op Houtman en Van der Bijl stonden eerder Dino S. en Ali A. terecht als opdrachtgevers. Zij werden daarvan begin vorig jaar vrijgesproken.

Houtman was een vastgoedhandelaar die aan het hoofd stond van een criminele bende, waar ook John Mieremet en Sam Klepper deel van uitmaakten. Hij zou door Holleeder zijn afgeperst. Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp.

Op 20 april 2006 werd Van der Bijl in zijn Amsterdamse café De Hallen onder vuur genomen en gedood. Justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak van Houtman.

Holleeder wordt waarschijnlijk begin komende week voorgeleid. De zaak tegen hem maakt geen onderdeel uit van het zogenoemde Passageproces, al gaat het deels wel om dezelfde liquidaties. Holleeder wist zich jarenlang afzijdig te houden, vertelt Trouw-rechtbankredacteur Adri Vermaat, die de processen al jaren volgt.

'OM kan zich geen fiasco veroorloven'
Dat Holleeder nu weer is opgepakt, doet volgens hem vermoeden dat het OM zeker van zijn zaak is. "Justitie probeert al jaren om Holleeder definitief achter de tralies te krijgen. Ze kan het zich niet veroorloven om Holleeder nog een keer te moeten vrijlaten. Dat zou bijzonder pijnlijk zijn."

Het lijkt er volgens Vermaat op dat de verklaringen van Fred R. zo belastend zijn dat het OM vertrouwt op een goede afloop. "Holleeder zou dan voor jaren achter de tralies verdwijnen. Misschien zelfs 25 jaar of levenslang. Of dat ook gaat gebeuren is koffiedik kijken."

Het Passageproces is volgens Vermaat het grootste maffiaproces in de Nederlandse geschiedenis. "En Holleeder is bij de liquidaties een ongrijpbare, maar heel belangrijke speler. Dit kan wel eens de grootste arrestatie tot nu toe zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden