Holleeder: Mieremet gaf opdracht voor de moord op Cor van Hout

De begrafenis van Cor van Hout in 2003. Beeld ANP
De begrafenis van Cor van Hout in 2003.Beeld ANP

Niet Willem Holleeder, maar John Mieremet zit achter de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout, die 24ste januari 2003 in de Amstelveense Dorpsstraat. Zegt Willem Holleeder.

Han Koch

Holleeder, deze week zestig geworden, beschouwt zichzelf voldoende slim om de problemen in zijn wereld 'netjes' op te lossen. "Ik ben niet zo stom om dan de opdracht te geven voor de liquidaties waarvoor ik hier zit", zei hij vandaag tijdens zijn rechtszaak.

Hij wordt van vijf moorden verdacht, maar schuift de moord op Van Hout nu in de schoenen van Mieremet, die op zijn beurt op 2 november 2005 in Thailand is omgebracht. Een liquidatie waarvoor Holleeder de opdracht zou hebben gegeven.

Er zitten in het dossier echter vele verklaringen van mensen die Holleeder aanwijzen als de opdrachtgever voor de moord op Van Hout, de man van zijn zuster Sonja. Zo verklaarde de vastgoedhandelaar Willem Endstra, mogelijk ook vermoord in opdracht van Holleeder, tegenover de Criminele Inlichtingen Eenheid dat Holleeder zijn 'eigen zwager heeft omgelegd. Vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor haar kind?'.

Complottheorie

De getuigenis van Endstra is niets anders dan doorgestoken kaart, volgens de verdachte. Hij ziet er de hand van Mieremet in. "Mieremet vond dat ik overal de schuld van moest krijgen. Hij heeft mij overal zwart gemaakt. Hij heeft het spel altijd zo gespeeld." Tussen Mieremet en Endstra, ook wel de bankier van de onderwereld genoemd, bestond een relatie. De eerste stalde crimineel vermogen bij Endstra en volgens Holleeder had Mieremet Endstra 'aan een touwtje'.

De samenzwering tussen Mieremet en Endstra is niet de enige complottheorie van Holleeder. Hij verwijt zijn zuster Astrid eveneens een draaiboek te hebben om hem te laten hangen. Astrid heeft eerder al verklaard dat haar broer tegen haar heeft gezegd dat hij geld moest ophalen om een deel van de schutters te betalen. Informatie die ook was gedeeld met oudste zus Sonja.

De beide zussen voeren als belangrijkste motief voor de moord op Cor aan dat Willem het geld wilde hebben dat Van Hout had besteed aan de prostitutiepanden in de Alkmaarse Achterdam. Geld dat afkomstig is van de Heineken-ontvoering.

Geen DNA

In het moorddossier Van Hout moet vrijwel alle bewijsmateriaal komen van verklaringen. DNA-materiaal is er niet. De bestuurder en de schutter op de rode motor die werd gebruikt voor de liquidatie van Van Hout zijn nooit veroordeeld. Een van de twee mannen op de motor, Jesse R., heeft tegenover kroongetuige Peter la S. gezegd dat hij als huurmoordenaar voor 500.000 euro 'Van Hout mocht doen'. R. zou tevens de winkel hebben aangewezen waar de twee helmen zijn gekocht die bij de liquidatie zijn gebruikt. Hij heeft ook gezegd dat het voor zijn loopbaan goed was nu 'hij de power van Holleeder achter zich had'.

Wat al deze verklaringen waard zijn moet nog blijken. Later dit jaar worden onder meer de kroongetuigen in deze zaak nog gehoord.

Lees ook: 'Astrid is gemener dan de zee diep is'
De jarige Willem Holleeder trakteerde zijn zus Astrid op een beschuldiging van poging tot liquidatie.

'Ik heb pas rust als hij er niet meer is'
Arjan Visser nam met Astrid Holleeder de tien geboden door. 'Wim verspreidt het kwaad. In zekere zin is hij daarmee een grotere misdadiger dan degene die de moord uiteindelijk pleegt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden