Holleeder legt alles uit bij 'College Tour'

Aartsbisschop Desmond Tutu, topjurist Wim Anker en astronaut André Kuipers gingen hem voor en een week later volgt Sonja Barend, het tv-geweten van Nederland. Topcrimineel Willem Holleeder is 12 oktober te gast bij Twan Huys in zijn programma 'College Tour'.

In een vooraankondiging zegt Holleeder alle vragen van de studenten die de entourage van het programma vormen, te zullen beantwoorden. En dat, aldus een woordvoerder van omroeporganisatie NTR, niet eens tegen betaling. Ongetwijfeld zal een student vragen of hij spijt heeft van zijn misdaden. Niet onlogisch, want de in de Jordaan geboren Holleeder heeft een lange criminele loopbaan en nog bijna dagelijks valt zijn naam in de rechtszaal.

De Amsterdammer, vooral bekend van die foto op de scooter, verwierf bekendheid door met zijn jeugdvrienden Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer te ontvoeren. Elf jaar cel leverde dat Holleeder op. Voor onder meer afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra draaide hij negen jaar de bak in.

Op 27 januari kwam Holleeder vervroegd vrij. Iedereen dacht dat hij, zoals wel meer topcriminelen in het verleden, de anonimiteit zou zoeken. Noem het typisch Amsterdamse branie of een weldoordacht programma van resocialisatie: feit is dat Holleeder de publiciteit niet schuwt. Hij heeft inmiddels een eigen column in het blad Nieuwe Revu. En nu dus een optreden in College Tour.

Het initiatief voor de uitnodiging komt van de redactie van het tv-programma. Het contact met Holleeder liep via zijn advocaat Stijn Franken. Holleeder heeft geen enkele eis gesteld en zal volgens de programmamakers ook geen invloed hebben op de montage van het interview.

Waarom Holleeder ja heeft gezegd is niet duidelijk. De NTR prijst zich gelukkig met de enorme belangstelling om het programma bij de te wonen. Gisteren liep het storm op de site van de NTR.

Vermoedelijk zullen veel rechtenstudenten zich hebben opgegeven; de kans is groot dat daar veel studenten van Franken, die ook doceert, bij zitten. De opname van het interview is op 11 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden