'Holleeder is geen charmante knuffelcrimineel'

Holleeders zus Sonja: "Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was".Beeld anp

Justitie denkt een nieuwe troef in handen te hebben in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Zijn eigen zussen en de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, met wie 'de Neus' een relatie had, hebben getuigenissen tegen hem afgelegd omdat ze zich met de dood bedreigd voelden. Daarover berichten De Telegraaf en NRC dinsdag.

In De Telegraaf zegt Holleeders zus Sonja: ,,Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Hij dreigde niet alleen ons te vermoorden, maar ook mijn twee kinderen zouden eraan gaan. Om aan te geven hoe krankzinnig hij geworden is: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou laten doodschieten."

Levenslang
NRC Handelsblad laat zus Astrid aan het woord. Zij bouwde volgens de krant in de loop der jaren een vertrouwensband op met haar broer om belastend materiaal te verzamelen. ,,Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang."

Zijn ex Sandra, met wie hij na de moord op Klepper een relatie had, zegt in De Telegraaf dat de 'topcrimineel' ook regelmatig heeft gedreigd dat hij haar zoon om het leven zou brengen. ,,De opgroeiende kinderen van de mensen die hij liet liquideren, beschouwt hij als een potentieel toekomstig gevaar. Hij was bang dat ze later wraak zouden nemen.''

De onthulling van de drie vrouwen komt vlak voor de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij moet morgen voor de rechter verschijnen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De rechtbank buigt zich over de vraag of de voorlopige hechtenis van Holleeder verlengd moet worden. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl en als lid van een criminele organisatie.

'Geen charmante knuffelcrimineel'

Sandra vervolgt: ,,De buitenwereld moet ook weten dat hij niet de charmante knuffelcrimineel is, die met iedereen vriendelijk op de foto gaat. Holleeder is een levensgevaarlijke psychopaat, die constant mensen verraadt, uitspeelt en vermoordt. Aan dat bloedvergieten moet een eind komen."

Sonja Holleeder en Sandra Klepper verloren allebei hun echtgenoot in de Amsterdamse onderwereldoorlog. Tegen De Telegraaf meldden ze dat ze in 2013 al naar de politie stapten omdat ze niet anders konden. Sonja: "Mijn broer dreef ons door zijn gedrag gewoon in handen van de politie." Twee jaar lang liet de recherche de verklaringen in een kluis. De risico's om ze te gebruiken waren te groot omdat Holleeder toen nog op vrije voeten was. Sonja: "Als hij er maar een vermoeden van had gehad dat we iets tegen de politie zouden zeggen, waren we net als al die anderen dood geweest."

Holleeder in Extra Beveiligde Inrichting
Het is nog onduidelijk of de Heineken-ontvoerder op grond van het nieuwe bewijsmateriaal vervolgd wordt voor andere moorden. Holleeder zit sinds vorige week in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hier gelden veel strengere regels voor gedetineerden en het is vrijwel onmogelijk om contact te hebben met de buitenwereld.

Met de getuigenissen van de drie vrouwen, wordt de rij steeds langer van mensen die hem aanwijzen als opdrachtgever van liquidaties. Afgelopen zaterdag vermeldde Trouw nog dat de Turkse drugshandelaar Hidr K. gedetailleerde verklaringen aflegde over de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Voor politie en justitie is hij naast een bekende topcrimineel al langer een waardevolle getuige. Zijn verklaringen leverden meerdere verdachten op, tegen wie het gerechtelijk vooronderzoek nu nog loopt.

Praten voor strafvermindering
Volgens Trouw-redacteur Adri Vermaat, zegt de groei van het aantal mensen dat tegen Holleeder getuigt iets over de tanende invloed van de veteraan. Uit vrees voor mogelijke represailles, van hem of vanuit zijn omgeving, werd aanvankelijk uitsluitend gezwegen. Later kwamen de heimelijk bij de recherche afgelegde verklaringen van onder meer Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Sommige criminelen volgden, in ruil voor tegenprestaties zoals strafvermindering, een nieuwe identiteit en de kans elders een bestaan op te bouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden