Holleeder haalt bakzeil: hij moet als eerste getuigen, in de 'bunker'

Willem Holleeder komt op 15 december aan bij de rechtbank voor de pro-formazitting van zijn strafzaak. Beeld ANP

Willem Holleeder heeft zijn zin niet gekregen. Het proces tegen de van meervoudige moord verdachte begint op 5 februari niet met het horen van zijn zusters als getuige, maar met hem. 

Holleeder, die wordt vervolgd voor onder meer de moord op zijn zwager Cor van Hout en 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra, had de rechtbank Amsterdam nadrukkelijk gevraagd eerst zijn zussen Astrid en Sandra te horen. Hij vreest anders dat Astrid, die advocaat is, te veel de ruimte krijgt om haar verklaringen en die van haar zus Sonja op zijn getuigenis af te stemmen. De rechtbank oordeelde vandaag dat in het proces de waarheidsvinding voorop staat en dan ligt het volgens de rechters voor de hand om eerst de verdachte te horen. Niet alleen over de feiten en de resultaten van onderzoek naar hem maar ook over zijn eigen eerder afgelegde verklaringen.

Holleeder heeft laten doorschemeren dat de volgorde van ondervraging effect heeft op zijn getuigenis. Hij heeft niet gezegd dat hij zich zal beroepen op zijn zwijgrecht, maar mogelijk zal hij niet het hele verhaal vertellen. De advocaten van Holleeder hebben ook verklaard dat tot op heden de zussen nog niet met 'confronterende vragen' zijn belaagd. Dat effect van confrontatie zou te niet gedaan worden als hun cliënt als eerste wordt bevraagd.

Als Holleeder inderdaad beperkt verklaart kan dat veel tijd schelen. De Amsterdamse rechtbank heeft nog geen zittingsschema gemaakt maar denkt dat zeker vijftig dagen nodig zullen zijn om het kolossale dossier te behandelen.

De verdachte heeft ook op een tweede wens bakzeil moeten halen. Holleeder heeft zich tot op heden verzet tegen een proces in de extra beveiligde 'bunker' in Amsterdam Osdorp. Die zittingszaal wordt gebruikt voor zaken met een hoog veiligheidsrisico. Holleeder noemt zichzelf geen veiligheidsrisico en wil daarom dat de zittingen plaats vinden op de Parnassusweg. In de 'bunker' zijn speciale voorzieningen om getuigen te horen die buiten het zicht van de verdachte blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden