Holleeder: Familie moest delen in geld Heineken-ontvoering

Rechtbanktekening door Aloys Oosterwijk (vlnr achter) van de officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes, rechter Benedicte Mildner, voorzitter Frank Wieland, en rechter Margo Somsen. (Voor) advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen.Beeld ANP

Holleeder regelde dat er voor de familie altijd geld was, of dat nou uit de onder- of uit de bovenwereld kwam.

Op de tweede dag van het proces tegen de van meervoudige moord verdachte Willem Holleeder ging het vooral over de miljoenen guldens die werden buitgemaakt met de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Lange tijd is volgehouden dat die miljoenen zouden zijn verbrand.

Op dat verhaal is Holleeder inmiddels teruggekomen. De omgerekend ongeveer vijf miljoen euro, zijn deel, moesten voor hem de weg vanuit de onderwereld naar de bovenwereld plaveien.

Witwassen

Tenminste, dat zei Holleeder donderdag. Hij had van tevoren al een plan voor het geld dat hij zou verdienen met de ontvoering: een handel in cocaïne. Daarna zou hij via vastgoedondernemers als Willem Endstra investeren in horeca. Voor het uitlokken van de moord op onder meer Endstra staat Holleeder nu voor de rechter.

Het witgewassen geld moest uiteindelijk ook zijn familie ten goede komen. Neem seksclub Satyricon in Amsterdam-Zuid. Die werd gerund door de echtgenoot van zus Astrid: Jaap Witzenhausen. Volgens Holleeder draaide de tent goed, Witzenhausen was veel minder enthousiast. Uit eigenbelang, verklaarde Holleeder donderdag: “Hij zegt wel dat er niet veel werd verdiend maar een groot deel ging daar zwart. Hij werkte er elke dag en heeft de zaak leeggestolen.”

Aan het eind van de vorige eeuw verlegde Holleeder zijn terrein naar panden op de Amsterdamse Wallen. Daar ging geld naartoe, nooit rechtstreeks maar altijd op naam van Endstra of de in 2014 overleden vastgoedhandelaar Rob Grifhorst, door Holleeder steevast ‘Robbie’ genoemd. Holleeder werd door mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout getipt dat de prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar te koop stonden.

Van Hout was getrouwd met de andere zus van Holleeder, Sonja en ook uitlokking van de moord op zijn zwager wordt Holleeder nu aangewreven.

Astrid

Van Hout dacht destijds dat die panden wel gerund konden worden door zus Astrid. Dat stond haar broer niet toe. “Ik zei tegen hem: laat dat meissie haar eigen ding doen. Wat moest dat meissie met al die ellende? Astrid was bezig om in de bovenwereld te blijven en moest haar studie afmaken. Astrid moest meer in uw wereld blijven, zo moet u dat zien”, legde Holleeder de rechters uit.

Diezelfde Astrid is nu een van de belangrijkste getuigen in het proces tegen haar broer. Dat de verdachte zich donderdag opwierp als de oudere broer die haar hoedde voor een stap in de onderwereld moet vooral ook tegen die achtergrond gezien worden.

Astrid Holleeder wordt op 12, 16 en 23 maart verhoord in een proces dat nog bijna zestig zittingsdagen telt.

Lees ook het verslag van dag 1 van het megaproces: Holleeder had zin om zijn leven te bespreken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden