Holleeder eist inzage in deal met zijn zussen

strafzaak | De advocaten van topcrimineel Willem Holleeder eisen dat zij zijn zussen tijdens het proces kunnen ondervragen.

De verdediging van Willem Holleeder wil inzage in de deal die Sonja Holleeder in het verleden met het Openbaar Ministerie sloot over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Ook willen de advocaten van de top-crimineel dat de rechtbank bepaalt dat Sonja Holleeder zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Dit brachten de advocaten gisteren naar voren tijdens een niet-inhoudelijke zitting in het proces tegen Holleeder.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Holleeder voor zijn veronderstelde betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Eerder dit jaar kwam daar het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. De zaak tegen Holleeder is deels gebouwd op verklaringen die zijn zussen samen met zijn ex-vrouw Sandra den Hartog over hem hebben afgelegd.

In de zaak blijken de ondervragingen van de zussen Holleeder sinds de zomer in een impasse beland. Sonja Holleeder beriep zich bij de eerste ondervraging door de nieuwe advocaten van haar broer - Sander Janssen en Robert Malewicz - vrijwel direct op haar verschoningsrecht. Haar raadsman liet kort daarop weten dat ook zus Astrid geen antwoord zou geven op vragen.

Uit de paar antwoorden die Sonja Holleeder volgens hen nog wel gaf, hebben de strafpleiters opgemaakt dat zij 'eerder op onderdelen niet de waarheid heeft verteld'. Beide raadslieden denken dat de zussen vanwege een financieel belang niet meewerken. Om alle hindernissen weg te nemen, vinden zij dat het Openbaar Ministerie hun moet garanderen dat zij in de zaak rond de erfenis van Van Hout niet meer worden vervolgd.

Volgens Malewizc is het voor een eerlijk proces 'van groot belang' dat de zussen in de kwestie kunnen worden ondervraagd. "Als ze in deze zaak onwaarheden hebben verteld, dan kan dat ook iets zeggen over de waarde en betrouwbaarheid van de rest van hun verklaringen."

Het Openbaar Ministerie peinst er vooralsnog niet over de transactieovereenkomst met Sonja Holleeder vrij te geven. "Die gaat de verdachte geen bal aan", zei aanklaagster Sabine Tammes.

De rechtbank beslist hierover dinsdag. Op 30 november gaat het proces tegen Holleeder verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden