Holleeder blijft voorlopig vastzitten

null Beeld anp
Beeld anp

Drukte vanochtend tijdens de pro-forma zaak van Wilem Holleeder. Volgens twitterende aanwezigen was het voor alle belangstellenden dringen om binnen te komen. "Ik voel me net een filmster", zei advocaat Stijn Franken vanwege het spervuur aan geklik van fotografen. Holleeder stond vandaag in Amsterdam terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaren Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Holleeder blijft in voorarrest voor de liquidatiezaak die tegen hem loopt, besloot de rechtbank. Holleeder en zijn advocaat kondigden tijdens de zitting al aan om niet om de voorlopige vrijlating van Holleeder te vragen.

De Amsterdamse crimineel zat in de rechtszaal achter een zwart scherm en was dus voor het publiek niet te zien. Het scherm stond er niet omwille van veiligheidsredenen, maar om ervoor te zorgen dat 'de Neus' geen contact met de publieke tribune kon hebben.

Nieuwe stroom verdenkingen
Trouw-redacteur Han Koch is ter plaatse en vertelt dat de hoeveelheid potiënele zaken die zich aandient groter wordt. "Er is nu een nieuwe stroom van verdenkingen. Het is een sneeuwbal die aan het rollen is. We kunnen nu wel zeggen dat dit langzaam een lawine wordt." Met de nieuwe stroom aan verdenkingen doelt Koch op de nieuwe getuigen die zich hebben gemeld, waaronder drugshandelaar Hidr K., Holleeders zussen en zijn ex.

De officier van justitie meldde dat het onderzoek naar de nieuwe verklaringen mogelijk vertraging oplevert in het strafproces. Om hoeveel vertraging het gaat, is nog onduidelijk.

Harde bewijzen
Volgens de officier van justitie zijn er genoeg harde bewijzen in het dossier om de verlenging van voorlopige hechtenis te rechtvaardigen. Het bewijs bestaat vooral uit getuigenverklaringen die overeenstemmen en elkaar versterken. Ook meldde de OvJ dat het feit dat getuigen allemaal een andere relatie met Holleeder hadden een sterk punt is.

Het OM wil in mei beginnen met het verhoren van getuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden