Holleeder blijft filmmakers inspireren

Still uit de film De Heineken Ontvoering.

Een nieuwe serie over het gezin Holleeder is in de maak. Met deze zaak kunnen scenarioschrijvers nog jaren vooruit.

Twee zussen die na jaren van angst en bedreigingen aangifte doen tegen hun criminele broer en zo lijnrecht tegenover hem komen te staan in de rechtbank. De zaak Holleeder blijft een bron van artistieke inspiratie. Na twee films en tientallen boeken maakte RTL deze week bekend nu ook de bestseller 'Judas' te gaan verfilmen. In het boek doet schrijfster Astrid Holleeder - zus van - uit de doeken hoe haar broer een tikkende tijdbom was binnen het gezin. Maar waarom leent deze zaak zich zo goed voor drama?

Volgens scenarist Pieter-Bart Korthuis bewijst het Holleeder-toerisme bij de rechtbank maar weer hoe iedereen bezeten is van de zaak. "Dit is het zoveelste hoofdstuk van een spannende real life thriller." Korthuis schreef jarenlang het script van Penoza, een Nederlandse dramaserie die lijkt op de zaak Holleeder: het hoofdpersonage moet noodgedwongen het roer overnemen van het drugsimperium van haar echtgenoot en komt zo in de Amsterdamse onderwereld terecht.

Juist het feit dat de zaak nu al in vele opzichten lijkt op een dramaserie, maakt die volgens Korthuis populair om te verfilmen. "Dit is een proces dat we al volgen sinds de Heinekenontvoering en elk nieuw hoofdstuk willen we kennen. Het is een familiesaga à la 'The Godfather', zulke thematiek werkt."

Ook de vele verschillende aspecten en personages kleuren het verhaal. Bijvoorbeeld het gegeven dat zus Sonja getrouwd is met de geliquideerde Cor van Hout, een van de Heinekenontvoerders. "We weten allemaal wel hoe het gegaan is maar juist de details en de emoties die erachter schuilen maken het zo interessant. Voor mij als maker is drama een wijze waarop je empathie kweekt voor personages waar je in het normale leven juist met een grote boog omheen zou lopen."

Excentrieke personages

Regisseuse Antoinette Beumer herkent die fascinatie; ze volgt het proces dagelijks. "Ik houd me ontzettend bezig met die thematiek. De manier waarop een gezin - waarin het juist veilig zou moeten zijn - van binnenuit bedreigd wordt intrigeert mij enorm. Daarnaast zijn het natuurlijk bijzondere, excentrieke personages waar je mee van doen hebt. Astrid is heel intelligent en doet beroep op de meer vrouwelijke kant van Willem, zij staan lijnrecht tegenover elkaar terwijl Sonja zich daar weer tussenin bevindt."

De onderlinge verhoudingen, de macht en de angst en het verdriet, dat allemaal speelt binnen één gezin. Beumer noemt het de perfecte elementen voor een verfilming. "Dit verhaal is vanuit het perspectief van een filmmaker zo mooi maar tegelijkertijd ook in- en intriest, dat een broer en zussen zo lijnrecht tegenover elkaar staan."

Ook voor Auke Kok, schrijver van het boek 'Holleeder, de jonge jaren' is Holleeder een grote fascinatie. Kok heeft zich verdiept in het leven van Holleeder en sprak hem meermaals. "Hij is erin geslaagd om zichzelf te omringen met een vleug glamour. Met dure horloges was hij lange tijd overal zichtbaar, mensen volgden zijn bewegingen op de voet. Na zijn vrijlating in 2012 groeide hij vervolgens steeds verder uit tot een soort mythe, hij leek 'untouchable'. Hij racete jarenlang op zijn dure scooter tussen de mazen van de wet door en dat is nu voorbij. Hierdoor is het zo'n populair en intrigerend personage geworden."

Volgens Kok kunnen de schrijvers van de tv-serie hun inkt het beste wel nog even nat houden. "De continue veranderingen binnen deze zaak en de manier waarop de publieke interesse in Holleeder plotseling gekanteld is naar het kamp van Astrid is tekenend hiervoor. Je weet nooit wat er nog kan en gaat gebeuren."

Rechtbank eist duidelijkheid over afspraken OM en Sonja Holleeder

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) meer duidelijkheid moet geven over de afspraken die met Sonja Holleeder zijn gemaakt. Het gaat om afspraken in het kader van haar getuigenverklaring in de zaak tegen haar broer Willem Holleeder.

Eerder deze week bleek tijdens het getuigenverhoor van Sonja Holleeder dat zij vorig jaar afspraken heeft gemaakt over haar getuigenis waar het gaat om de criminele erfenis van haar partner Cor van Hout. Die werd in 2003 geliquideerd. De moord vormt onderdeel van de aanklacht tegen Willem Holleeder.

Justitie heeft jaren geleden onderzoek gedaan naar de nalatenschap van Van Hout. Hij investeerde zijn deel van het verdwenen losgeld van de ontvoering van Freddy Heineken in 1983 onder meer in prostitutiepanden in Alkmaar. In dit zogeheten onderzoek-Goudsnip kocht Sonja Holleeder strafvervolging voor 1,1 miljoen euro af.

Die afkoop is op zich niet vreemd. Het OM trof ook met de weduwe van crimineel John Mieremet een dergelijke regeling. Maar in het verhoor van dinsdag zei Sonja dat zij heeft besproken dat zij vrijelijk kan verklaren over de Goudsnipzaak, zonder dat dat consequenties voor haar heeft. De advocaten van Willem Holleeder willen dat de precieze inhoud van deze afspraken op tafel komt. Mag zij nu bijvoorbeeld haar mond houden terwijl een getuige onder ede moet verklaren? Kan ze gepakt worden voor eventuele meineed?

Het OM vond het niet nodig die afspraken openbaar te maken, maar de rechtbank denkt daar anders over. Die wil weten of er ook nog andere afspraken zijn gemaakt over de inhoud van Sonja Holleeders verklaringen, bijvoorbeeld dat zij niet over andere personen hoeft te verklaren. Als die afspraken er zijn, dan wil de rechtbank weten welke. Dat kan volgens de rechtbank relevant zijn voor de beoordeling van de betrouwbaarheid van Sonja Holleeder als getuige. Het OM moet dit uiterlijk 9 maart hebben vastgelegd in een proces-verbaal.

Lees ook: Holleeder wijt veel aan zijn jeugd in de Jordaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden